Καλιθέα




----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Πανηγύρι Αγίου Γεωργίου Καλιθέας

----------------------------------------------------------------------------------------------------------




----------------------------------------------------------------------------------------------------------



----------------------------------------------------------------------------------------------------------


Προέλευση ονομασίας

Οι Σωχωρίτες ανέβαιναν και εκκλησιάζονταν στον ΑΪ –Γιώργη αφού τις εκκλησιές τους τις είχαν γκρεμίσει οι Τούρκοι . Αλλά και όταν οσμίζονταν Τούρκικες επιδρομές ανέβαιναν στα ριζά και άρχιζαν κλεφτοπόλεμο .
 Για να θολώσουν δε τα νερά σε τυχόν, σπιούνους , ψιθύριζαν το σύνθημα ΜΟΥΣΤΑΦΑΔΕΣ  , προσδιορίζοντας έτσι, το σημείο συγκέντρωσης . Η προέλευση αυτού του συνθήματος , βρίσκεται στην παρακάτω ιστορία . 

Στον Αϊ – Γιώργη είχαν καταφύγει δύο 18χρονα παλικάρια , δραπέτες από Τούρκικο στρατόπεδο κατασκευής γενίτσαρων, όταν από ψίθυρους , υποψιάστηκαν ότι ήσαν ροϊόντα παιδομαζώματος . Κατέληξαν εκεί , μετά από μερόνυχτα περιπλάνησης , βλέποντας ένα φως που άναβε, άγνωστο πώς , στη σπηλιά πάνω από τον Αϊ – Γιώργη , μόλις που αρχίζει το Πυργάρι. Το φως αυτό , λέγουν πως ήταν από τα λάμποντα μάτια μιας κουκουβάγιας , σταλμένης από τον Αϊ – Γιώργη , που έδειχναν στους σκλάβους το δρόμο της ελπίδας , της αντίστασης , της σωτηρίας . Έτσι , έμεινε η ονομασία , Σπηλιά της Κουκουβάγιας. Οι δύο φυγάδες δεν γνώριζαν γρί Ελληνικά , τα ονόματα δε που τους είχαν δώσει οι Τούρκοι ήσαν ίδια και στους δύο. Μουσταφά και Μουσταφά !

Ο παπα – Κωνσταντίνος , που γνώριζε Τούρκικα , ανακρίνοντάς τους διακριτικά και διεξοδικά,  διέκρινεότι μέσα τους υπήρχε μαγιά Ελληνική. Ανέλαβε λοιπόν , να τους συγκροτήσει , διδάσκοντάς τους , γλώσσα , θρησκεία , φρόνημα , ιδανικά .

Και τα παλικάρια , οι Μουσταφάδες ρίχτηκαν με τα μούτρα, τόσο στην  παίδευσή τους , όσο και στην δουλειά , φροντίζοντας , κυρίως και περιθάλπτοντας τους εξουθενωμένους , πεινασμένους , πληγωμένους πατριώτες που κατέφευγαν εκεί με το όνομά τους στα χείλια τους σαν επίκληση θεία.

Όταν δε οι Τούρκοι γκρέμιζαν τα σπίτια κάτω στον κάμπο και οι κάτοικοι ανέβαιναν και έχτιζαν καλύβες και σπίτια γύρω από τον Αϊ – Γιώργη , το σύνθημα  έγινε και ονομασία του οικισμού . ΜΟΥΣΤΑΦΑΔΕΣ .

Όνομα που έμεινε και μετά την απελευθέρωση μέχρι την 10ετία του 1950 οπότε στο όμορφο χωριό δόθηκε το όμορφο όνομα , ΚΑΛΛΙΘΕΑ

Την ιστορία αυτή την διηγήθηκε , κάποια μέρα στην 10ετία του 1940 που οι Μουσταφαδαίοι , με προσωπική εργασία  έσκαβαν στα ερείπια του ξωκλησιού των Ταξιαρχών για να το ξαναχτίσουν , ένας 100χρονος γέροντας , ο Κωτς – Πρίφτης , το παρατσούκλι , της γενιάς του τον ακολουθούσε- που δήλωνε με υπερηφάνεια και με ύφος λόγιου , όντας απόφοιτος σχολαρχείου .
Έλκω την καταγωγήν από τους ήρωες Κωνσταντινοπρίφτηδες , κληρικούς και λαϊκούς , που υπηρέτησαν την εκκλησία και το Έθνος , στο Μεγάλο Ξεσηκωμό .
Κείμενο παρμένο από Το 4ο τεύχος της εφημερίδας  ΤΑΝΑΓΡΑΙΑ που εκδόθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2007 .

2η παράδοση του ονόματος ΜΟΥΣΤΑΦΑΔΕΣ .
Στο βιβλίο ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ και η καταγωγή των Ελλήνων που έχει γράψει ο Αριστείδης Κόλλιας για το χωριό ΜΟΥΣΤΑΦΑΔΕΣ , γράφει στην σελίδα 414 ότι το χωριό πήρε το όνομα από κάποιο ΜΟΥΣΤΑΦΑ Μουσουλμάνο που έγινε Χριστιανός και ακολούθησε τον Οδυσσέα Ανδρούτσο στις μάχες που έδινε . Μάλιστα στην μάχη της Γραβιάς ο Μουσταφάς ήταν αυτός που σκότωσε τον Δερβίση .
Ο Μουσταφάς αυτός λοιπόν του Οδυσσέα αγωνίστηκε σε όλη την διάρκεια του αγώνα και πέθανε πάμπτωχος στην Λιβαδειά . Δεν ξέρουμε εάν έμεινε μέσα στην Λιβαδειά ή στο ομώνυμο χωριό της επαρχίας Θηβών που μέχρι πριν λίγα χρόνια το γνωρίζαμε ως Μουσταφάδες , και σήμερα λέγεται Καλλιθέα .
Οι παππούδες μας έλεγαν  Ν΄ ΜΟΥΣΤΑΦΑΤ ή Ν΄ ΜΟΥΣΤΑΦΑΪΤ   που σημαίνει στου Μουσταφά  δηλαδή στο μέρος που μένει ο Μουσταφάς .
Το χωριό Μουσταφάδες όπως και όλα τα χωριά έχουν αλλάξει ονομασίες , γιατί είχαν Αρβανίτικα , Τούρκικα ‘η Σλαυικά ονόματα .
Ο Τσεβάς αναφέρει:
Η Καλλιθέα πήρε το όνομα από την θέα που έχει το χωριό προς την κοιλάδα του Ασωπού , που διασχίζει την περιοχή νότια του χωριού . Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Σίδες , επειδή ευδοκιμούσαν ροδιές ( Σίδες = Ροδιές ) .
Το χωριό είναι κτισμένο στο βουνό Πυργάρι και βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Ασωπία και Νεοχωράκι .