Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

ΕΞΩΚΛΗΣΙ ΤΟΥ ΟΣΙΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΤΟΥ ΕΝ ΒΟΥΝΕΝΟΙΣ

ΕΞΩΚΛΗΣΙ ΤΟΥ ΟΣΙΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΤΟΥ ΕΝ ΒΟΥΝΕΝΟΙΣ .

Φεύγοντας από το χωριό μας και πηγαίνοντας προς το Δημοτικό Διαμέρισμα του Άρματος και σε απόσταση 1500 μέτρων περίπου στο αριστερό μέρος του δρόμου και μάλιστα κοντά στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία , συναντάμε το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου του Νέου του εν Βουνένοις.
Την μνήμη του την εορτάζομε στις 9 Μαίου με θρησκευτική ευλάβεια .
Να τονίσουμε ότι και αυτό το εξωκλήσι όπως και όλα τα άλλα του χωριού μας έχει και αυτό την δικιά του ιστορία αφού όλοι εμείς αλλά και οι γονείς μας το βρήκαν γκρεμισμένο .
Οι γκρεμισμένες πέτρες από την πεσμένη εκκλησία , οι ψιλές βελανιδιές , το πηγάδι με το άφθονο νερό που ευρίσκεται δίπλα από τον ναό και γενικά όλη η περιοχή ήταν έτσι διαμορφωμένη ώστε οι τσοπαναραίοι είχαν φτιάξει στο σημείο αυτό μαντρί ( Στάνη ) , είχαν τοποθετήσει ποτίστρες ( κορίτες ) για να παίρνουν νερό από το πηγάδι και να ποτίζουν τα πρόβατα , να ποτίζουν τα ζώα κ.λ.π. Τα κοπάδια τα αφήνανε να κοιμηθούνε κάτω από το παχύ ίσκιο τα μεσημέρια .
Επίσης πότιζαν και τα ζώα τους παίρνοντας νερό από το πηγάδι και όσοι περαστικοί περνούσαν από εκεί και πηγαίνανε προς το Άρμα ( ΔΡΙΤΣΑ ), τον Ελαιώνα ( ΣΠΑΪΔΕΣ ) , και την Θήβα .
Επίσης πότιζαν και τα γαλόπουλα όσοι κάτοικοι της Τανάγρας τα περνούσαν από αυτό το σημείο και πηγαίνανε να τα βοσκήσουν .
Βλέποντας αυτό το θέαμα κάποιος κάτοικος του χωριού , δεν μπορούσε να το ανεχθεί .
Να βλέπει δηλαδή τα πρόβατα μέσα σε αυτό το χώρο .
Παρότρυνε λοιπόν και τους άλλους κατοίκους και σύσσωμοι όλοι οι κάτοικοι του χωριού αποφάσισαν όπως πραγματοποιηθούν οι ανάλογες ενέργειες ώστε να πραγματοποιηθεί η ανέγερση της εκκλησίας .
Μετά από συνεννοήσεις των ενοριτών ορίσθηκε επιτροπή για την ανέγερση της εκκλησίας με πρόεδρο τον ιερέα του χωριού Γεώργιο Παναγιωτόπουλο και με μέλη τους κατοίκους του χωριού
  • Τον Σωτήριο Μπελεγράτη του Βασιλείου , και
  • Τον Κωνσταντίνο Μήτση του Λαζάρου .
Προηγουμένως να αναφέρουμε ότι μεγάλο ποσόν χρημάτων διέθεσε η Σωτηρία Αντωνίου του Δημητρίου για την ανέγερση της και αποπεράτωση της εκκλησίας .
Η ερανική επιτροπή μάζεψε χρήματα από όλους τους κατοίκους και μάλιστα περισσότερες από 120.000 δραχμές .
Εργολάβος ανέλαβε ο κάτοικος του χωριού μας Κατσιφής Αντώνιος του Σπύρου , ο οποίος ανέλαβε όλες τις εργασίες για την αποπεράτωση της εκκλησίας .
Όταν τελειώσανε οι εργασίες , πραγματοποιήθηκαν τα θυρανοίξια του ναού , έγινε Θεία Λειτουργία , και, οι κάτοικοι της Τανάγρας , και της γύρω περιοχής τίμησαν την μνήμη του Αγίου Νικολάου του Νέου .
Έκτοτε κάθε χρόνο οι κάτοικοι της Τανάγρας στην μνήμη του Αγίου πραγματοποιούν Πανηγυρική Θεία Λειτουργία τιμώντας τον Άγιο .
Μετά από λίγα χρόνια όμως το εκκλησιαστικό συμβούλιο καθάρισε το πηγάδι από τις βρωμιές που είχε , και συνεχίζει να το καθαρίζει αφού μέχρι και σήμερα έχει νερό .

-----------------------------------------------------------------------------------------

Απολυτίκιον Ηχος Δ΄ - Ταχύ προκατάλαβε .

Ασκήσεως σκάμμασιν ευαρεστήσας Χριστώ ,
αθλήσεως αίμασιν , εθαυμαστώθης λαμπρός ,
παμμάκαρ Νικόλαε .
Όθεν οσιομάρτυς ευκλεής δεδειγμένος ,
χάριτος ιαμάτων , αναβλύζεις τω κόσμω ,
λυτρούμενος κινδύνων ,
τους πόθω προσιόντάς σοι .

………………… ...................................................................
Κοντάκιον Ηχος Β΄ - Τα άνω ζητών .

Τα άνω ζητών , των κάτω καταφρόνησας ,
και κόσμου λιπών , Θεώ ηκολούθησας .
Εξ εώας άριστε εν Βουνένοις παρώκησας
εν οίς θύμα γενόμενος , Χριστώ ,
προσενήνοχας Νικόλαε .
......................................................................................
Μεγαλυνάριο

Χαίροις Θετταλίας πάσης φρουρός ,
Χαίροις της Ελλάδος πολιούχος και αρωγός ,
Χαίροις ο Βουνένων ,
τον τόπον αγιάσας ,
τοις ρύθροις σων αιμάτων ,
Μάκαρ Νικόλαε .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου