Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ


Το χωριό Τανάγρα είναι κτισμένο 5 χιλιόμετρα δυτικά από την αρχαία Τανάγρα στους πρόποδες μιας από τις ανατολικές κορυφές της οροσειράς Σωρός . Αυτή η κορυφή η οποία υψώνεται στη δυτική πλευρά είναι γνωστή σαν Κάστρο και δεν είναι έκπληξη ότι στεφανώνεται από τα τείχη μιας αρχαίας ακρόπολης .
Το κυκλικό τείχος της Ακρόπολης 2,5 μέτρα πάχος , εσωκλείνει μία περιοχή περίπου 1.600 τ.μ. Είναι στο περισσότερο μέρος του αυστηρού, πολυγωνικού στυλ παρόμοια με εκείνο των Μακρών Τειχών του Ορχομενού , αν και κάθε πλευρά της πύλης βρίσκεται σε ευθεία με τετράγωνη σε σειρά μεγάλες πέτρες . Αυτή η μόνη πύλη έχει 1.30 μέτρα πλάτος , είναι πολύ κοντά στη δυτική γωνία, στη νοτιοδυτική άκρη όπου κλείνει ο κύκλος . Κοντά σε αυτή την πύλη είναι το μόνο χαρακτηριστικό στοιχείο όλης της αρχαιότητας του μέρους που βρίσκεται εκεί ένας μικρός τετράγωνος πύργος, μέσα στον νοτιοδυτικό τοίχο.
Οι τοίχοι αυτοί του πύργου μπορούν να παρατηρηθούν από το επίπεδο της βάσης μόνο όπου εμφανίζονται να είναι ο.40 εκατοστά του μέτρου σε αντίθεση με εκείνες τις πολύ ογκώδεις κατασκευές του ιδίου του κύκλου του τείχους.
Κοντά στη δυτική γωνία όπου διατηρούνται οι τοίχοι δεν είναι τόσο καλοί αλλά για τα υπόλοιπα ερείπια στις νότιες και δυτικές πλευρές εν μέρει διατηρούνται μέχρι 3 μέτρα ύψος σε πολλά τους σημεία . Δεν υπάρχει ίχνος για περισσότερο από μία φορά κτισίματος , δεν υπάρχουν ίχνη εσωτερικών κτιρίων ούτε υπολειμμάτων ορατά στην επιφάνεια . Επιπλέον οι βραχώδεις φύση του εδάφους στο εσωτερικό δείχνει ότι αυτό το οχυρό δεν έχει ποτέ καταληφθεί . Θα μπορούσε να έχει υπάρξει μόνο σαν καταφύγιο .

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΛΕΙΔΙ ΘΗΒΩΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου