Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΓΕΝΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΓΕΝΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ


Η γενιά , η φάρα , των ΑΝΤΩΝΙΟΥ . ευρίσκεται στο χωριό μας ίσως πριν το έτος 1830.
Συνεχίζοντας λοιπόν τις αναφορές για την κάθε γενιά του χωριού ξεχωριστά , πιστεύω ότι γνωρίζουμε καλλίτερα την ιστορία του , την ταυτότητά του , τους κατοίκους του .
Ο Γενάρχης των Αντωνίου ήταν ο παπά – Αντώνης Αντωνίου ο οποίος ήταν ιερέας στο χωριό μας και ο πρώτος λειτουργός της εκκλησίας του Αγίου Αντωνίου .
Η εκκλησία του χωριού μας κτίστηκε το έτος 1842 .
Ιερέας ήταν ο παπά – Αντώνης , και πρόεδρος στο χωριό ο Κωνσταντής Μπελεγράτης .
Ήταν μικρή όπως τα σημερινά εξωκλήσια και το δάπεδο της ήταν με χώμα . Είχε και δύο – τρία σκαλιά μπαίνοντας στο εσωτερικό του ναού .
Ρωτώντας τους συγγενείς του μάθαμε ότι ο χώρος που κτίστηκε η εκκλησία ήταν περιουσία του παπά – Αντώνη , και αφού ήταν ο πρώτος λειτουργός του ναού , έδωσε το όνομά του τιμώντας τον Άγιο Αντώνιο και χρήζοντάς τον ταυτόχρονα προστάτη της ενορίας του .

Μετά την Επανάσταση του 1821 όλοι γνωρίζουμε ότι τα επίθετα ο κόσμος τα έπαιρνε , ή από τις δουλειές που έκανε ή από το τόπο καταγωγής του , ή για κάποιο άλλο λόγο .
Ο παπά – Αντώνης λοιπόν ονομάστηκε Αντώνης Αντωνίου , και η μετέπειτα γενιά του αποτέλεσε την γενιά των Αντωνίου .
Η καταγωγή του παπά - Αντώνη ήταν μάλλον από την Πελοπόννησο .
Απέκτησε δύο γιούς , τον Σταμάτη , και τον Κώτσο .
Ο Σταμάτης ήταν ο Σταμάτ - Αντώνης Αντωνίου , και ο Κώτσος ήταν ο Κώτσ - Αντώνης Αντωνίου .
Σταμάτ -Αντώνης , ο Σταμάτης του Αντώνη , και ο
Κωτς - Αντώνης , ο Κώτσος του Αντώνη .

Ο Σταμάτης είχε γυναίκα την Μαργέτα …….και απέκτησαν 5 γιούς .

1) Τον Ευάγγελο που γεννήθηκε στις 20 - 2 -1870 , και παντρεύτηκε την Ασήμω Ευαγγέλου Γιαννάκη η οποία ήταν από το Γεραλή Αυλίδος ( Φάρος – Αυλίδος ) , και γεννήθηκε στις 10 –3- 1870 .
Απέκτησαν
  1. Την Δέσποινα Αντωνίου η οποία γεννήθηκε στις 15-6-1893 .
  2. Την Αναστασία Αντωνίου η οποία γεννήθηκε στις 7 – 3 – 1898 .
  3. Τον Βασίλειο Αντωνίου ο οποίος γεννήθηκε στις 12 – 9 – 1901 .
  4. Την Βασιλική Αντωνίου η οποία γεννήθηκε στις 7 – 1 – 1906 .
  5. Την Κατίνα Αντωνίου η οποία γεννήθηκε στις 10 – 5 – 1909 και ΣΤ) Τον Δημήτριο Αντωνίου ο οποίος γεννήθηκε στις 11- 6 – 1912 .

…………………………..

2) Τον Διομήδη που γεννήθηκε στις 20 – 11 – 1873 και παντρεύτηκε την Ελευθερία Γεωργίου Κατσιφή από τις Σπαϊδες .
Απέκτησαν ,
  1. Τον Αναστάσιο Αντωνίου που γεννήθηκε στις 5 – 3 – 1906 ,
  2. Την Μαρία Αντωνίου που γεννήθηκε στις 8 –2 – 1910 ,
  3. Τον Δημήτριο Αντωνίου που γεννήθηκε στις 20 – 2- 1914 και
  4. Τον Γεώργιο Αντωνίου που γεννήθηκε στις 17 – 1- 1919 .

……………………………

3) Τον Χαράλαμπο που γεννήθηκε στις 5 – 9 – 1882, παντρεύτηκε την Χαρίκλεια Στεφάνου Φώτση , που γεννήθηκε 7 – 7 - 1889 και απέκτησαν
  1. Τον Αναστάσιο που γεννήθηκε στις 20 – 2 – 1911 .
  2. Τον Αντώνιο που γεννήθηκε στις 6 – 1- 1917 .
  3. Την Μαρία που γεννήθηκε στις 8 – 8 - 1906 .
  4. Την Μαρδίτσα που γεννήθηκε στις 10 – 8 – 1909 και
  5. Την Ευμορφία που γεννήθηκε 5 – 11 – 1913 .

…………………………………….

4) Τον Γιώργο που παντρεύτηκε στα Βάγια και

………………………………

5) Τον Ανδρέα που παντρεύτηκε στην Αλίαρτο .

………………………….....................................................................................................................

Γράμμα της Νίτσα Αντωνίου του Αναστασίου στον Παναγιώτη Δριχούτη. 2010.

Παναγιώτη χαίρετε,

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Σε συγχαίρω για το ταλέντο και για την ώρα που διαθέτεις να γράφεις την ιστορία της Τανάγρας. Θαυμάσια εργασία. Επίσης, όταν διάβασα την ιστορία της κάθε οικογένειας είδα και την ιστορία της οικογένειας μου Αντωνίου. Είδα ότι σταμάτησες εις τον αδελφό ΚωτσιΑντωνη. Όπως την γνωρίζω από τους γονείς μου έφυγε και πήγε να πολεμήσει επί Τουρκοκρατίας εις τα Άγραφα και άφησε πίσω στην Τανάγρα, τη γυναίκα του και μια κόρη. Ο πόλεμος κράτησε πολύ και δυστυχώς δεν επέστρεψε ποτέ. Έμεινε εις τα Άγραφα και εκεί παντρεύτηκε και έκανε άλλη οικογένεια. Κατά τύχη τώρα εδώ εις την κοινότητα μου στην Αμερική που βρίσκομαι γνώρισα μια εγγονή του που κατάγεται από την οικογένεια ΚωτσιΑντώνη και ξέρει και αυτή την ίδια ιστορία της οικογένειες μας και του ΚωτσιΑντωνη, που είχε αφήσει την γυναίκα του και την κόρη του για να πολεμήσει. Και έτσι τώρα γνωριστήκαμε και συγγενείς. Είναι πολύ ενδιαφέρον αυτό. Όταν θα έλθω θα τα μιλήσουμε και ίσως το προσθέσεις αυτό το γεγονός. Επίσης, ο Παπάς Αντώνης ο προπάππους μου όπως ξέρω την ιστορία ήρθε από την Πελοπόννησο όπως αναφέρεις είναι σωστό για να έκανε τους Αρβανίτες Χριστιανούς γιατί ήσαν Μουσουλμάνοι όπως ξέρουμε, αυτό είναι σπουδαίο και πρέπει να το αναφέρεις για να είναι σωστή η ιστορία και είναι πολύ σπουδαίο αυτό.
Λοιπόν σε αφήνω και εύχομαι να έχουμε υγεία και περισσότερο καιρό όταν έλθω το καλοκαίρι και να τα πούμε καλλίτερα. Πως ήταν τα εγκαίνια του Μουσείου? Γράψε μου νέα σας και του χωριού. Χαιρετισμούς εις όλους από όλους. Με συγχωρείς που αργώ να σου απαντώ.
Γεια σου,
Νίτσα Αντωνίου του Αναστασίου
ΑΜΕΡΙΚΗ


1 σχόλιο:

  1. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΓΕΝΝΕΟΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΔΡΟ ΤΩΝ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΟΝΟΜΑΤΑ.ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΠΩΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ Η ΑΠΟΨΗ ΟΤΙ ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ (ΟΧΙ ΑΛΒΑΝΟΙ)ΗΤΑΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ?ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΚΥΡΙΑ ΝΙΤΣΑ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ.ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΓΡΑΠΤΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΗΓΗ ΤΟ ΤΕΚΜΙΡΙΩΝΕΙ?ΟΤΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΙΝ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ ΕΚΑΝΑΝ ΚΡΥΦΑ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΟΥΣΑΝ ΠΡΙΝ ΘΥΣΙΑΣΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΤΩΧΗ ΕΛΛΑΔΑ.Η ΓΛΩΣΣΑ,Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΔΕΝ ΧΑΘΗΚΑΝ ΛΟΓΩ ΤΟΝ ΚΡΥΦΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΕΡΕΩΝ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ ΤΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΤΩΝ.ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΔΙΔΑΧΘΗΚΑΝ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΣ ΟΠΩΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΠΑΥΛΟ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ ΚΑΙ ΑΘΗΝΑ.ΦΥΣΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΟΥΝ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΚΡΥΦΟΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΑ ΕΠΙΘΕΤΑ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΡΥΦΟΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΓΛΙΤΩΣΑΝ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΩΓΜΟ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΑΝ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ.Η Κ.ΝΙΤΣΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΖΥΓΟ ΜΟΥ ΓΕΝΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή