Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Νέα του χωριού

------> 17 Ιανουαρίου 2011

Το πρώτο πανηγύρι του νεοσύστατου Καλλικρατικού δήμου Τανάγρας .

Με μεγαλοπρέπεια και θρησκευτική ευλάβεια , οι κάτοικοι της τοπικής κοινότητας Τανάγρας τίμησαν την μνήμη του προστάτη τους Αγίου Αντωνίου.
Τη Κυριακή το βράδυ, 16 Ιανουαρίου, παραμονή της εορτής, πραγματοποιήθηκε εσπερινός και αρτοκλασία.
Ανήμερα της εορτής, 17 Ιανουαρίου, έγινε η καθιερωμένη θεία λειτουργία, η αρτοκλασία και η περιφορά της εικόνας.
Σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία του αεροδρομίου, οι ιερείς της περιοχής, οι νεοεκλεγέντες δημοτικοί σύμβουλοι του νεοσύστατου δήμου Τανάγρας, αλλά και πλήθος κόσμου που παραβρέθηκαν και γιόρτασαν τη μνήμη του προστάτη της ενορίας Τανάγρας.
Ο ναός του Αγίου Αντωνίου κτίστηκε το 1842 από τον ιερέα της εποχής αυτής, πάπα Αντώνη Αντωνίου , ο οποίος είχε έρθει από την Πελοπόννησο και λειτουργούσε μερικές φορές στο Σχηματάρι και Άγιο Θωμά .
Να τονίσουμε ότι εφέτος γιορτάσαμε την μνήμη του προστάτη μας για 169η φορά από την θεμελίωση του ναού , έγινε η περιφορά της εικόνας του Αγίου .



















------> 6 Ιανουαρίου 2011


Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ

Όπως κάθε χρόνο έτσι και εφέτος και μάλιστα με διαφορετικό τρόπο οι κάτοικοι του Δημοτικού Διαμερίσματος Τανάγρας γιόρτασαν την εορτή των Θεοφανείων .
Μετά το τέλος της λειτουργίας και του Αγιασμού που γίνεται κάθε χρόνο , όλοι οι κάτοικοι του χωριού πήγανε στην πλατεία που ήταν το συντριβάνι και εκεί ο παππά Ηλίας , μαζί με τον Ιερέα του αεροδρομίου Τανάγρας , έρριξαν το σταυρό .
Τυχεροί ήταν η Ελευθερία και ο Παναγιώτης .
Ευχόμαστε να είμαστε και του χρόνου καλά να γιορτάσουμε τα Άγια Θεοφάνεια .
Για την καινούργια χρονιά να ευχηθούμε χρόνια πολλά με ατομική και οικογενειακή υγεία .







------> 18 Δεκεμβρίου 2010


ΟΙ ΤΑΝΑΓΡΑΙΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΟΥΣ ΓΙΟΡΤΑΣΑΝ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ .

Μετά την παράσταση Καραγκιόζη που προσέφερε ο σύτλλογος γυναικών Τανάγρας οι ΄ΤΑΝΑΓΡΑΙΕΣ' , στούς πιτσιρικάδες του χωριού , η χορωδία γυναικών πραγματοποίησαν την τελευταία εκδήλωση και μάλιστα Χριστουγεννιάτικη αποχαιρετώντας έτσι το 2010 .
Η χορωδία έψαλλε μέσα στο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Αντωνίου Χριστουγεννιάτικους ύμνους , εν όψη των εορτών , και κάλαντα απο όλα τα μέρη της Ελλάδας .
Μετά όλοι οι κάτοικοι του χωριού πήγανε στην πλατεία και γιόρτασαν κάτι το πρωτόγνωρο για τους κατοίκους .
Οι γυναίκες είχαν φτιάξει την πατροπαράδοτη Ελληνική φασολάδα , και με κρασί , χαλβά , ελιές , γιόρτασαν τον ερχομό της γέννησης του Θεανθρώπου .
Επίσης είχαν ανάψει φωτιές στο χώρο της πλατείας χορεύοντας γύρω απο αυτές , θυμίζοντας άλλες εποχές .

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΛΟΙΠΟΝ , ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ , ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ .

------------------------------------------------------------------------------------------------
ΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ


Την 9η Δεκεμβρίου 2010 και σε ηλικία 88 ετών, έφυγε από κοντά μας η Σωτηρία Νικολάου του Αναστασίου .

Την 5η Δεκεμβρίου 2010 και σε ηλικία 87 ετών, έφυγε από κοντά μας η Σοφία Σιακανδάρη του Γεωργίου .

Την 26η Ιουλίου 2010 και σε ηλικία 65 ετών έφυγε από κοντά μας ο Νικόλαος Μπλάνας του Ιωάννου .
Ήταν πολλά χρόνια ιεροψάλτης στον ιερό ναό Αγίου Αντωνίου Τανάγρας .

Την 11η Σεπτεμβρίου 2010 και σε ηλικία 92 ετών έφυγε από κοντά μας ο Αντώνιος Δριχούτης του Δημητρίου .

Την 26η Σεπτεμβρίου 2010 και σε ηλικία 88 ετών έφυγε από κοντά μας ο Δριχούτης Γεώργιος του Δημητρίου .

Την Δευτέρα 16η Νοεμβρίου 2010 και σε ηλικία 89 ετών , έφυγε από κοντά μας ο Γεώργιος Κωνσταντίνου του Αναστασίου .



------>Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2010



10 πελαργοί, αφού έκαναν την αναγνωριστική ους πτήση, κατέβηκαν στο χωριό.
Όλα τα μικρά παιδιά παρακολουθούσαν την παράξενη ανάπαυλα στο ένα τους πόδι, επάνω σε στύλους. Αφού ξεκουραστηκαν ξεκίνησαν τις πρωινές ώρες το ταξίδι τους για θερμότερες χώρες.


------> 1 Νοεμβρίου 2010

Εγκαίνεια Λαογραφικού Μουσείου Τανάγρας .

Για άλλη μια φορά οι κάτοικοι του Τοπικού Διαμερίσματος Τανάγρας , απέδειξαν πόσο δραστήριοι , πόσο φιλότιμοι , πόσο ευαίσθητοι και πόσο ανήσυχοι είναι .
Τις ανησυχίες τους αυτές τις ένωσαν ώστε να στηρίξουν την κάθε προσπάθεια ανάπτυξης της Λαογραφίας , που είναι η ίδια η μνήμη του λαού , τα σύμβολα της λαϊκής μας γλώσσας .
Θεωρούμε λοιπόν την λαογραφία ως ιδιαίτερο κομμάτι της λαϊκής και πολιτιστικής μας παράδοσης , γιατί αποβλέπει στην συλλογή και στην μελέτη όλων των στοιχείων που μεταβιβάζονται από την προφορική και γραπτή παράδοση .
Οι φορείς λοιπόν της πρώην κοινότητος Τανάγρας , του Δήμου Τανάγρας ένωσαν τις ανησυχίες τους όπως είπαμε προηγουμένως και το όνειρο για την πραγματοποίηση και ολοκλήρωση του Λαογραφικού Μουσείου στην Τανάγρα έγινε πραγματικότητα .
Το Σάββατο, 25 του ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Λαογραφικού Μουσείου Τανάγρας .
Παρόντες όλοι οι κάτοικοι του χωριού , οι Βουλευτές , και Νομαρχιακοί Σύμβουλοι του Νομού .
Οι δημοτικοί και τοπικοί άρχοντες με επικεφαλής τον δήμαρχο Τανάγρας κ. Κυριάκου Παναγιώτη και τον πρόεδρο κ Παναγιωτόπουλο Κων/νο , πρόεδροι πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής , αντιπροσωπεία της ομοσπονδίας των συλλόγων γυναικών με επικεφαλής την πρόεδρο κ . Πανταζή και την γραμματέα κ . Χαρέμη .

Τα εγκαίνια του λαογραφικού μουσείου Τανάγρας πραγματοποιήθηκαν με πανηγυρικό τρόπο .
Στην αρχή ο Ιερέας του χωριού πατήρ Ηλίας Τυλιγάδας πραγματοποίησε τον αγιασμό , και η χορωδία του συλλόγου γυναικών έψαλλαν στην ακολουθία του αγιασμού .

Κατόπιν τραγούδησαν δημοτικά τραγούδια , ακούσθηκε ο Εθνικός Ύμνος και έγινε η έπαρση της σημαίας .
Ακολούθως ο Δήμαρχος κ . Κυριάκου Παναγιώτης , ο πρόεδρος του χωριού κ . Παναγιωτόπουλος Κωνσταντίνος , και η πρόεδρος του συλλόγου γυναικών κ. Μπελεγράτη – Τσουμάνη Αικατερίνη στην ομιλία της ευχαρίστησε τις γυναίκες που εργάστηκαν για τον σκοπό αυτό αλλά και τον δήμο για την συμβολή του στην ανακαίνιση του μουσείου .
Επίσης αναφέρθηκε με συγκίνηση στις ενέργειες της αείμνηστης καθηγήτριας Μαρίνας Σιακανδάρη, κοινοτικής Συμβούλου στην κοινότητα Τανάγρας , που είχε πρωτοστατήσει στην δημιουργία του λαογραφικού μουσείου .
Μετά από όλα αυτά ο Δήμαρχος Τανάγρας πραγματοποίησε τα εγκαίνια του Μουσείου κόβοντας την κορδέλα .
Μπαίνοντας μέσα στο εκθεσιακό χώρο του μουσείου , όλοι οι παρευρισκόμενοι και ιδίως οι μεγάλοι σε ηλικία βλέποντας τα αντικείμενα του μουσείου θυμήθηκαν τις άλλοτε όμορφες και αγνές εποχές .
Είδαμε στην έκθεση μία πλούσια συλλογή από είδη λαϊκής τέχνης , χρηστικά αντικείμενα της καθημερινής ζωή , εργαλεία , φορεσιές , φωτογραφίες , ιστορικά ντοκουμέντα που αναφέρονται στην ιστορία του χωριού , και πολλά εκθέματα στο εσωτερικό αλλά και στο προαύλιο του μουσείου φανερώνουν το λαογραφικό πλούτο της περιοχής , ανασύρουν μνήμες , συγκινούν και μιλούν στους νέους για την ζωή στον τόπο αυτό .
Τόσο ο εξωτερικός χώρος όσο και ο εσωτερικός χώρος του μουσείου φανερώνουν το μεράκι των γυναικών του χωριού αλλά και όσων άλλων μόχθησαν για το τόσο αξιόλογο αυτό έργο .
Στην προσπάθεια φυσικά αυτή βοήθησαν προσωπικά ο δήμος Τανάγρας , οι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες , οι χορηγοί , και κυρίως οι Ταναγραίοι και οι Ταναγραίες .
Η εκδήλωση των εγκαινίων συνεχίστηκε με παραδοσιακούς χορούς από το εκπληκτικό και ζωντάνια πολυμελές χορευτικό του συλλόγου της Ασωπίας , που με τους λεβέντικους χορούς που χόρεψαν τα παιδιά παρέσυραν όλους τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες να χορέψουν μέχρι αργά .
Ο πλούσιος μπουφές ( φαγητά , γλυκά , αναψυκτικά ) , που έφτιαξαν οι γυναίκες της Τανάγρας και τα προσέφεραν στους επισκέπτες ήσαν πεντανόστιμα .

Τελειώνοντας αυτό το άρθρο να θυμηθούμε ότι

Λαοί που ξεχνούν την ιστορία και τις πολιτιστικές παραδόσεις τείνουν να εκφυλιστούν να αποσυντεθούν και να σβήσουν .

Το Λαογραφικό Μουσείο πρέπει να το επισκεφτούμε όλοι αφού προηγουμένως πρέπει να ενημερώνουμε τον δήμο Τανάγρα στα τηλέφωνα
22620 – 71002/ 71011 .








------>Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΠΑ – ΗΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΝΑΓΡΑ
.

Όταν κάποιος μετά από πολλά χρόνια υπηρεσίας τιμάται από την υπηρεσία του για την εργασία και την προσφορά του στο τομέα εργασίας του πιστεύω ότι είναι τιμή για αυτόν , για την οικογένειά του , για αυτούς που τον τιμούν , για το χωριό του , αλλά στην περίπτωση αυτή και για το χωριό μας Τανάγρα Θηβών .
Την Κυριακή λοιπόν 31 –10 – 2010 τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Τανάγρας αρχιερατική θεία λειτουργία .
Ο Μητροπολίτης μας κ.κ. Γεώργιος τίμησε στο τέλος της θείας λειτουργίας τον Ιερέα του χωριού μας πατέρα Ηλία Τυλιγάδα με το τίτλο της εκκλησίας Οικονόμος .
Ο Μητροπολίτης μας κ.κ. Γεώργιος αφού διάβασε τις ανάλογες ευχές , και φωνάζοντας << Άξιος >> του έδωσε το Οφίκκιο ( Επιγονάτιο) για την προσφορά του ως λειτουργός στην ενορία του Αγίου Αντωνίου Τανάγρας .
Ο πατέρας Ηλίας Τυλιγάδας λειτουργεί 26 χρόνια από τα οποία τα 16 χρόνια λειτουργεί στον ενοριακό ναό του Αγίου Αντωνίου Τανάγρας .
Να του ευχηθούμε και εμείς με την σειρά μας να είναι Άξιος , να έχει ατομική και οικογενειακή υγεία και να συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του και να λειτουργεί στον ιερό ναό Αγίου Αντωνίου ΤΑΝΆΓΡΑΣ .





1 σχόλιο: