Δευτέρα, 1 Νοεμβρίου 2010

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝΕ ΟΙ ΝΕΟΙ .

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ
ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝΕ ΟΙ ΝΕΟΙ .

Για άλλη μια φορά οι κάτοικοι του Τοπικού Διαμερίσματος Τανάγρας , απέδειξαν πόσο δραστήριοι , πόσο φιλότιμοι , πόσο ευαίσθητοι και πόσο ανήσυχοι είναι .
Τις ανησυχίες τους αυτές τις ένωσαν ώστε να στηρίξουν την κάθε προσπάθεια ανάπτυξης της Λαογραφίας , που είναι η ίδια η μνήμη του λαού , τα σύμβολα της λαϊκής μας γλώσσας .
Θεωρούμε λοιπόν την λαογραφία ως ιδιαίτερο κομμάτι της λαϊκής και πολιτιστικής μας παράδοσης , γιατί αποβλέπει στην συλλογή και στην μελέτη όλων των στοιχείων που μεταβιβάζονται από την προφορική και γραπτή παράδοση .
Οι φορείς λοιπόν της πρώην κοινότητος Τανάγρας , του Δήμου Τανάγρας ένωσαν τις ανησυχίες τους όπως είπαμε προηγουμένως και το όνειρο για την πραγματοποίηση και ολοκλήρωση του Λαογραφικού Μουσείου στην Τανάγρα έγινε πραγματικότητα .
Το Σάββατο, 25 του ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Λαογραφικού Μουσείου Τανάγρας .
Παρόντες όλοι οι κάτοικοι του χωριού , οι Βουλευτές , και Νομαρχιακοί Σύμβουλοι του Νομού .
Οι δημοτικοί και τοπικοί άρχοντες με επικεφαλής τον δήμαρχο Τανάγρας κ. Κυριάκου Παναγιώτη και τον πρόεδρο κ Παναγιωτόπουλο Κων/νο , πρόεδροι πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής , αντιπροσωπεία της ομοσπονδίας των συλλόγων γυναικών με επικεφαλής την πρόεδρο κ . Πανταζή και την γραμματέα κ . Χαρέμη .

Τα εγκαίνια του λαογραφικού μουσείου Τανάγρας πραγματοποιήθηκαν με πανηγυρικό τρόπο .
Στην αρχή ο Ιερέας του χωριού πατήρ Ηλίας Τυλιγάδας πραγματοποίησε τον αγιασμό , και η χορωδία του συλλόγου γυναικών έψαλλαν στην ακολουθία του αγιασμού .

Κατόπιν τραγούδησαν δημοτικά τραγούδια , ακούσθηκε ο Εθνικός Ύμνος και έγινε η έπαρση της σημαίας .
Ακολούθως ο Δήμαρχος κ . Κυριάκου Παναγιώτης , ο πρόεδρος του χωριού κ . Παναγιωτόπουλος Κωνσταντίνος , και η πρόεδρος του συλλόγου γυναικών κ. Μπελεγράτη – Τσουμάνη Αικατερίνη στην ομιλία της ευχαρίστησε τις γυναίκες που εργάστηκαν για τον σκοπό αυτό αλλά και τον δήμο για την συμβολή του στην ανακαίνιση του μουσείου .
Επίσης αναφέρθηκε με συγκίνηση στις ενέργειες της αείμνηστης καθηγήτριας Μαρίνας Σιακανδάρη, κοινοτικής Συμβούλου στην κοινότητα Τανάγρας , που είχε πρωτοστατήσει στην δημιουργία του λαογραφικού μουσείου .
Μετά από όλα αυτά ο Δήμαρχος Τανάγρας πραγματοποίησε τα εγκαίνια του Μουσείου κόβοντας την κορδέλα .
Μπαίνοντας μέσα στο εκθεσιακό χώρο του μουσείου , όλοι οι παρευρισκόμενοι και ιδίως οι μεγάλοι σε ηλικία βλέποντας τα αντικείμενα του μουσείου θυμήθηκαν τις άλλοτε όμορφες και αγνές εποχές .
Είδαμε στην έκθεση μία πλούσια συλλογή από είδη λαϊκής τέχνης , χρηστικά αντικείμενα της καθημερινής ζωή , εργαλεία , φορεσιές , φωτογραφίες , ιστορικά ντοκουμέντα που αναφέρονται στην ιστορία του χωριού , και πολλά εκθέματα στο εσωτερικό αλλά και στο προαύλιο του μουσείου φανερώνουν το λαογραφικό πλούτο της περιοχής , ανασύρουν μνήμες , συγκινούν και μιλούν στους νέους για την ζωή στον τόπο αυτό .
Τόσο ο εξωτερικός χώρος όσο και ο εσωτερικός χώρος του μουσείου φανερώνουν το μεράκι των γυναικών του χωριού αλλά και όσων άλλων μόχθησαν για το τόσο αξιόλογο αυτό έργο .
Στην προσπάθεια φυσικά αυτή βοήθησαν προσωπικά ο δήμος Τανάγρας , οι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες , οι χορηγοί , και κυρίως οι Ταναγραίοι και οι Ταναγραίες .
Η εκδήλωση των εγκαινίων συνεχίστηκε με παραδοσιακούς χορούς από το εκπληκτικό και ζωντάνια πολυμελές χορευτικό του συλλόγου της Ασωπίας , που με τους λεβέντικους χορούς που χόρεψαν τα παιδιά παρέσυραν όλους τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες να χορέψουν μέχρι αργά .
Ο πλούσιος μπουφές ( φαγητά , γλυκά , αναψυκτικά ) , που έφτιαξαν οι γυναίκες της Τανάγρας και τα προσέφεραν στους επισκέπτες ήσαν πεντανόστιμα .

Τελειώνοντας αυτό το άρθρο να θυμηθούμε ότι

Λαοί που ξεχνούν την ιστορία και τις πολιτιστικές παραδόσεις τείνουν να εκφυλιστούν να αποσυντεθούν και να σβήσουν .

Το Λαογραφικό Μουσείο πρέπει να το επισκεφτούμε όλοι αφού προηγουμένως πρέπει να ενημερώνουμε τον δήμο Τανάγρα στα τηλέφωνα
22620 – 71002/ 71011 .

----------------------------------------------------------------------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου