Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

το γένος Κατσιφή

Μικρή αναφορά στο γένος Κατσιφή

Η έρευνά μας ξεκινά περίπου από το έτος 1780 .
Την εποχή αυτή υπήρχε στα Δερβενοχώρια κάποιος Καπετάνιος που το όνομά του ήταν Γκίκας. Αξιοσημείωτο είναι ότι στα Δερβενοχώρια υπάρχει το όνομα Γκίκας , και εμείς μπορούμε να τονίσουμε ότι πρέπει να προέρχεται από το όνομα του άξιου Καπετάνιου της περιοχής , του Γκίκα .Ο Καπετάνιος αυτός ο Γκίκας , όταν έρχονταν τα τούρκικα στρατεύματα από την Χαλκίδα έφευγε και κρυβόταν σε άλλες περιοχές . Πάντα ήταν στα μαχαίρια με τον Κοτζάμπαση της περιοχής που το όνομά του ήταν Ίσσαρης .
Ο Κοτζάμπασης συνεργαζόταν με τον Χαλή – Μπέη Πασά της Χαλκίδος .
Ο Χαλή – Μπέης γνώριζε τις επαναστατικές δραστηριότητες του Καπετάνιου Γκίκα , και τον αποκαλούσε όχι Καπετάν Γκίκα , αλλά Κακιά φυλή , σύμφωνα με όλα αυτά που άκουγε από τον φίλο του Κοτζάμπαση , Ίσσαρη , για τις δραστηριότητές του .
Από το όνομα Κακιά – φυλή προέρχεται το όνομα Κατσιφής .
Ο Καπετάν Γκίκας λοιπόν είχε δύο γιούς , τον Αντώνη και τον Αναγνώστη .
Περίπου το έτος 1830 ο Αντώνης , πήρε την οικογένειά του , τους βοσκούς , τα πρόβατα , τα γίδια , τα άλογα που πολλά των οποίων είχε κλέψει από την περιοχή των Σκούρτων , και ότι άλλα πράγματα είχε και ήρθε και εγκαταστάθηκε στην περιοχή Σπαίδες , σημερινός Ελαιώνας Θηβών .Οργάνωσε λοιπόν στις Σπαίδες ή Σπαχήδες την φαμίλια του και απέκτησε δύο γιούς που τα ονόματά τους ήταν Γκίκας και Αναγνώστης .
Ο Γκίκας απέκτησε τρεις γιούς τον Αντώνη , τον Κώτσο , και τον Δημητράκη .

Το έτος 1851 ο Αντώνης Γκίκας , ή Αντώνης Κατσιφής μετά , έκτισε την εκκλησία ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ μαζί με τα παιδιά του . που οι κάτοικοι του Ελαιώνα πήγαιναν να λειτουργηθούν .
Ο Αναγνώστης απέκτησε ένα γιό που το όνομά του ήταν Αλέκος και μία κόρη που το όνομά της ήταν Γιούλα που παντρεύτηκε κάποιο κάτοικο που το όνομά του ήταν Δέδες .
Ο άλλος γιός του Καπετάν Γκίκα ήταν ο Γιάννης που ήταν αναγνώστης στην εκκλησία του χωριού .
Πριν πεθάνει ο Κοτζάμπασης Ίσσαρης είχε προηγηθεί το εξής περιστατικό στο χωριό:
Ανήμερα της ημέρας του Πάσχα , στην Αγάπη , ο επίτροπος της εκκλησίας κατ’ εντολή του Κοτζάμπαση δεν άφησε τον Γιάννη που ήταν Αναγνώστης να ψάλει .
Ο Γιάννης όμως δεν τον άκουσε και έψαλε στην εκκλησία του χωριού του με το έτσι θέλω , και ψέλνω , (ΑΣΤΟΥ – ΝΤΟΥΑ κατά την ορολογία των Αρβανιτών) .
Όταν όμως τελείωσε η λειτουργία της Αγάπης , ο επίτροπος που προηγουμένως δεν τον άφηνε να ψέλνει τον χαστούκισε .
Θύμωσε πάρα πολύ τότε ο Γιάννης , και βγάζοντας το μαχαίρι από το ΣΕΛΑΧΙ έσφαξε μέσα στην εκκλησία τον Επίτροπο , που τον χαστούκισε .
Με πάρα πολύ θυμό μετά , απευθυνόμενος προς το εκκλησίασμα , στους συγχωριανούς του , τους λέγει .
Σήμερα , ή με κάνετε παπά , ή θα κάψω το χωριό .

Μετά από όλα αυτά λοιπόν ο Γιάννης , ο πρώην Αναγνώστης έγινε παπάς .
Απέκτησε παιδιά και έμεινε στα Σκούρτα .
Από τον παπά Γιάννη αρχίζει όλο το γενεολογικό δένδρο της φάρας Κατσιφή που οι απόγονοί του σήμερα ευρίσκονται στα χωριά Αγιος Θωμάς , Κλειδί , Οινόφυτα , και Τανάγρα , εκτός από αυτούς που ευρίσκονται στο χωριό Ελαιώνας Θηβών και είναι απόγονοι του Αντώνη Γκίκα , Κατσιφή μετά , όπως αναφέραμε προηγουμένως .

Ο Κοτζάμπασης Ίσσαρης που αναφέραμε πιο πάνω , όταν αρρώστησε βαριά έστειλαν μήνυμα στον φίλο του πασά της Χαλκίδος , Χαλή – Μπέη , να έρθει για να δεί τον φίλο του τελευταία φορά πριν πεθάνει . Όταν ο πασάς πήγε στα Σκούρτα οι συγγενείς του Κοτζάμπαση τον είχαν κηδέψει .Ζήτησε τότε ο πασάς να τον ξεθάψουν , και ο Χαλή – Μπέης είδε τον φίλο του να του έχουν τοποθετήσει μία πετσέτα στο λαιμό .
Ίσως επειδή δεν τον έθαψαν με τις φουστανέλες του .
Του είχαν φορέσει Φράγκικα ρούχα , και ταυτόχρονα την πετσέτα στο λαιμό .
Απευθυνόμενος τότε ο Πασάς στους κατοίκους του χωριού που ήσαν εκεί παρόντες τους λέγει:
Δεν βλέπετε τον έπνιξαν με την πετσέτα , και μάλιστα πρέπει να τον έχει πνίξει ο Καπετάν Γκίκας .Μετά από όλα αυτά ο πασάς της Χαλκίδος έφυγε .
Ο Καπετάνιος Γκίκας βγήκε από τις κρυψώνες του , και ήρθε στο χωριό. Είδε και αυτός το πτώμα του Κοτζάμπαση που είχαν ξεθάψει , και απευθυνόμενος στον πεθαμένο Κοτζάμπαση του λέγει:
Ακόμη και πεθαμένος συνεχίζεις άδικα να με εκδικείσαι .
Μετά έβαλε φωτιά και έκαψε το πτώμα , και επειδή ήταν κοντά και οι θυμωνιές κάηκαν και αυτές .
Στο χωριό μας ,Τανάγρα Θηβών, από το γένος Κατσιφή έχουν αφήσει τους απογόνους τους οι κάτοικοι του χωριού που σήμερα έχουν αποδημήσει: Κατσιφής Σπύρος του Δημητρίου , ο οποίος γεννήθηκε στις 10 – 9 – 1889 , και ο Κατσιφής Αντώνιος του Δημητρίου, ο οποίος γεννήθηκε στις 20 – 12 – 1875 .




Κατσιφής Αντώνιος του Σπύρου με τη σύζυγό του
-----------------------------------------------------------------------------------------








Κατσιφής Δημήτριος του Αντωνίου με τη σύζυγό του.

9 σχόλια:

  1. Είμαι και εγώ Κατσιφή το γένος. Το όνομά μου είναι Μαρία Τσουπεή καταγωγή από Εύβοια. Γειά σας ξαδέρφια!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σας ξαδέρφια !!!!!!!!!!!
    Από την όμορφη Σέρρες .
    Χαράλαμπος Κατσιφής λεγόταν ο πατέρας μου και ήρθε στην Σέρρες μετά το 60' σαν χωροφύλακας από την Θήβα όπου έμεινε η υπόλοιπη οικογένειά μας,με καταγωγή από το λεονταρι Βοιωτίας .
    Σήμερα είμαστε δυο ακόμη στην Σέρρες ο Γιώργος και ο Νίκος Κατσιφής .
    Ευχαριστώ για της πληροφορίες που μας έδωσες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΙΦΗΣ ΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ. ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΛΕΟΝΤΑΡΙ ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΟΥ ΜΟΥ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΙΦΗΣ) ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ. ΓΕΙΑ ΣΑΣ!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τον καπετανιο τον ελεγαν γκικα στο ονομα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στον Ελεώνα υπάρχει και το όνομα και επώνυμο Γκίκας και το επώνυμο Κατσιφής και το επώνυμο Ισσαρης. Είσαι σίγουρος για τις πληροφορίες που γράφεις ή πρόκειται για μύθο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν υπάρχει μύθος είμαστε το γένος Κατσιφή με μικρό όνομα Γκικας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κανείς Γκίκας "μικρό όνομα" δεν υπάρχει σε ολόκληρη την Ελλάδα. Μόνο στις Σπαίδες(Ελαιώνας)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΥΠΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΜΑΛΕΣΙΝΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΑΡΤΙΝΟ ΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΥΠΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΜΑΛΕΣΙΝΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΑΡΤΙΝΟ ΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή