Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Άγιος Πολύκαρπος

23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ – ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ.

Στις 23 Φεβρουαρίου η εκκλησία μας γιορτάζει την μνήμη του Αγίου Πολυκάρπου.
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Πολυκάρπου που ευρίσκεται στην περιοχή της Αρχαίας Τανάγρας, είναι του 12ου αιώνα, και σήμερα έχει χαρακτηρισθεί ως διατηρητέο μνημείο από το υπουργείο πολιτισμού σύμφωνα με την υπ’ αριθμό απόφαση του υπουργείου ΥΠ.ΠΟ/Δ /ΑΠ./Γ/324 / 24756.

Ο μονόχωρος καμαροσκεπής ναός είναι τρίπλευρη αψίδα , Ιερού βήματος, δομημένη με πλινθοπερίκλειστο σύστημα και αξιόλογο γλυπτό τέμπλο .
Να τονίσουμε ότι ο ναός του Αγίου Πολυκάρπου είναι ένα κόσμημα για την περιοχή της Αρχαίας Τανάγρας , και θέλουμε να πιστέψουμε ότι μελλοντικά όλοι οι φορείς της γύρω περιοχής θα ενδιαφερθούν, ώστε να αναβαθμισθεί η περιοχή της Αρχαίας Τανάγρας και ο μικρός ναίσκος να γίνει ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της Αρχαίας Τανάγρας και των οικισμών της Ταναγραϊκής χώρας.
Να γίνει ο φάρος κοιτίδας του πολιτισμού και της ορθοδοξίας για την περιοχή .
Να τονίσουμε επίσης ότι κάθε χρόνο στο μικρό ναίσκο του Οσίου Πολυκάρπου , στις 15 Ιουνίου η ενορία της Τανάγρας γιορτάζει πανηγυρικά και με θρησκευτική ευλάβεια την μνήμη του Οσίου Ιερωνύμου .

Γιορτή που την οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τανάγρας ΠΟΙΜΑΝΔΡΟΣ , διοργανώνοντας ταυτόχρονα διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις από την ενορία και τους φορείς του χωριού .

Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ

Με σεβασμό στην ιστορία , την παράδοση , αλλά και για την πληροφόρηση των κατοίκων για τον ναίσκο του Αγίου Πολυκάρπου, της περιοχής της Αρχαίας Τανάγρας καλό είναι να αναφερθούμε στο πώς πήρε το όνομα ο μικρός ναίσκος.
Ο Ναός ανάγεται στον 12ο αιώνα και οι κάτοικοι της περιοχής τον λειτουργούσαν τιμώντας την μνήμη κάποιου Αγίου της εκκλησίας μας.
Η εκκλησία από κάποιο βάρβαρο λαό ή από κάποια άλλη αιτία γκρεμίσθηκε.
Στην περίοδο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας εδώ στην περιοχή μας και σε κάποιο Τούρκο Πασά εργαζόταν ως επιστάτης κάποιος Χριστιανός ή φίλος του Χριστιανισμού πού το όνομά του ήταν Πολύκαρπος.
Πριν πεθάνει ο Πολύκαρπος άφησε εντολή στον γιο του να κτίσει την πεσμένη εκκλησία και επειδή το όνομα του πατέρα του ήταν Πολύκαρπος αφιέρωσε το μικρό ναίσκο στον Άγιο Πολύκαρπο που την μνήμη του η εκκλησία μας την εορτάζει με σεβασμό και θρησκευτική ευλάβεια κάθε χρόνο στις ( 23 Φεβρουαρίου ) .
Η εκκλησία όμως μετά από πολύ καιρό γκρεμίσθηκε ξανά και ήταν στην μορφή πού εμείς την γνωρίσαμε τώρα τελευταία ( Γκρεμισμένη , χωρίς κεραμίδια και τους πλευρικούς τοίχους πεσμένους ) .
Η ενορία του δημοτικού διαμερίσματος Τανάγρας την αξιοποίησε όσο το δυνατόν καλύτερα ακολουθώντας τις υποδείξεις του Βυζαντινού αρχαιολογικού τμήματος του υπουργείου πολιτισμού .
Σήμερα οι ευσεβείς χριστιανοί των γύρω οικισμών μπορούν να εκκλησιάζονται και να τιμούν με σεβασμό την μνήμη του Αγίου Πολυκάρπου που εορτάζεται στις 23 Φεβρουαρίου .
Οι Αρβανίτες που κατοικούσαν στην περιοχή αποκαλούσαν στα αρβανίτικα την εκκλησία (Κλήσιε Πολυκρίπη) δηλαδή η εκκλησία του Πολύκαρπου , που με την σημερινή βυζαντινή της μορφή δεσπόζει στην γύρω περιοχή της Αρχαίας Τανάγρας.
Σε μια περιοχή πού πριν 2.500 χρόνια οι κάτοικοί της έπαιξαν σημαντικό ρόλο στα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα του τόπου.

- Πολύκαρπος, Επίσκοπος Σμύρνης.
- Πατήρ αποστολικός , γνωστός ημίν εξ όσων αναφέρουσιν ο Ειρηναίος και ο Ευσέβιος .
- Κατά τούτους συνανεσράφη ούτος τοις μαθηταίς του κυρίου και μάλιστα εγένετο μαθητής και ακροατής των λόγων Ιωάννου του Θεολόγου, πιθανώς δε υπό του αυτού Αποστόλου απεστάλη Επίσκοπος Σμύρνης.
- Ο υπέρ της αληθείας ζήλος ώθησεν αυτόν να μεταβεί εις Ρώμην, όπου επετέθη κατά διαφόρων αιρετικών και δή του γνωστικού Μαρκίωνος.
- Ποιμάνας επί μακρόν την Σμύρνην, επεσφράγισε τον βίον αυτού δια του πυράς θανάτου του εν τω σταδίω της πόλεως , επί του διωγμού Αντωνίνου του Πίου (138-161).
- Του Πολυκάρπου σώζεται επιστολή προς Φιλιππησίους εκ των 14 της κεφαλαίων έχομεν εν τω Ελληνικώ πρωτοτύπω μόνον 10 (1-9και 13), τα δε λοιπά γνωρίζομεν εξ αρχαίας λατινικής μεταφράσεως.



ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ –ΗΧΟΣ - Δ

Και τρόπο μέτοχος ,
και θρόνον διάδοχος,
των Αποστόλων γενόμενος ,
την πράξιν εύρες Θεόπνευστε,
εις θεωρίας επίβασιν ,
δια τούτο τον λόγον της αληθείας ορθοτομών,
και τη πίστει ενήθλησας μέχρις αίματος ,
Ιερομάρτυς Πολύκαρπε,
πρέσβευε Χριστώ τω θεώ ,
σωθήναι τας ψυχάς ημών.

ΚΟΝΤΑΚΙΟΝ – ΗΧΟΣ - Α
Καρπούς τους λογικούς ,
τω κυρίω προσφέρων ,
Πολύκαρπε σοφέ,
αρετών δι’ ενθέων,
εδείχθης αξιόθεος ,
Ιεράρχα μακάριε,
όθεν σήμερον ,
οι φωτισθέντες σοις λόγοις ,
ανυμνούμεν σου,
την αξιέπαινον μνήμην μεγαλύνοντες.


Μεγαλυνάριο Αγίου Πολυκάρπου .

Φοίνιξ ανεδείχθης καρποτελής ,
 ως καρποφορίαν , περιφέρων θεουργικήν ,
 την των αποστόλων , αμέσως κοινωνίαν ,
 δι ΄ ής εκτρέφεις κόσμον , Πάτερ Πολύκαρπε .  



-----------------------------------------------------------------------------




---------------------------------------------------------------------------------





---------------------------------------------------------------------------------







---------------------------------------------------------------------------------




---------------------------------------------------------------------------------


Λιτανεία στον Άγιο Πολύκαρπο

-----------------------------------------------------------------------------

1 σχόλιο:

  1. ενα ακομη εγκλημα του χριστιανισμου!Καταστοφη του αρχαιου πολιτισμου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή