Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Αποζημίωση κτημάτων στους Οθωμανούς

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της βουλής απεφασίσαμεν και δατάττομεν .

Άρθρον 1ον
Το πρωτόκολλον το υπογραφέν την 5η Απριλίου 1867 υπό του κυρίου Χαριλάου. Σ. Τρικούπη, ως Υπουργού των Εξωτερικών της Ελλάδος, και του Ιωάννου Φωτιάδου Βέη, έκτακτου απεσταλμένου και πληρεξούσιου Υπουργού της Αυτού Μεγαλειότητας του Σουλτάνου, όπου το κείμενον έπεται, έχει πλήρη και νόμιμον ισχύν.
Πρωτόκολλον της γενόμενης εν των καταστήματι του υπουργείου των εξωτερικών συνεδριάσεως τη 5η Απριλίου 1867 περί των πέντε χωρίων Κρίσπι, Μπάσσαρα, Μάδαρα, Μπράτσι, και Κιλτέτι, των κειμένων εν τω κάτω τμήματι των Θηβών.
Οι υπογεγραμμένοι, Χαρίλαος Σ. Τρικούπης, Υπουργός επί των Εξωτερικών της Αυτού Ελληνικής Μεγαλειότητος , αφ’ ενός, και Φωτιάδης Βέης, έκτακτος απεσταλμένος και πληρεξούσιος Υπουργός της Αυτού Αυτοκρατορικής Μεγαλειότητος του Σουλτάνου, αφ’ ετέρου.
Έχοντες την δέουσαν παρά των σχετικών αυτών Κυβερνήσεων πληρεξουσιότητα, όπως προβώσιν εις τον οριστικόν Εξισαμόν των απαιτήσεων των κληρονόμων του Ισμαήλ Βέη και της Σαϊδάς Χανούμ, ως ιδιοκτητών των πέντε χωρίων ΚΡΙΣΠΙ, ΜΠΑΣΣΑΡΑ, ΜΑΔΑΡΑ, ΜΠΡΑΤΣΙ και ΚΙΛΤΕΤΙ, των κειμένων μέν εν τω κάτω τμήματι των Θηβών, πωληθέντων δε τω 1834 εις τον Ζαχαρία - Ζαχάρωβ, υπήκοον Ρώσσον και κατόπιν μεταβιβασθέντων υπό τούτου τους ειρημένους Κληρονόμους του Ισμαήλ-Βέη και της Σαϊδάς – Χανούμ.
Αφού επανέλαβον και εξέτασαν την υπόθεσιν ταύτην από του σημείου, εις το οποίο ευρίσκετο κατά της τελευταίας συνδιασκέψεως τάς γενομένας κατά Μάϊον του 1866 μεταξύ του Κυρίου Γιαννόπουλου, υπουργού επί των Οικονομικών και Φωτιάδου Βέη, συνέθεντο τα εξής.
ΑΡΘΡΟ 1ο
Η Ελληνική Κυβέρνηση θα πληρώσει εις την εν Αθήναις Οθωμανική Πρεσβείαν εν είδει αποζημιώσεως των ιδιοκτητών των ειρημένων χωρίων ΚΡΙΣΠΙ, ΜΠΑΣΣΑΡΑ, ΜΑΔΑΡΑ, ΜΠΡΑΤΣΙ και ΚΙΛΤΕΤΙ, το ποσόν των τριακοσίων εξήκοντα χιλιάδων δρχ. και το ήμισυ πληρωθήσεται εντός έξι μηνών , αφ’ ότου η Ελληνική βουλή δώσει την συγκατάθεση αυτής εις το παρόν πρωτόκολλον, το έτερον ήμισυ εντός έξι μηνών από της πρώτης πληρωμής .

ΑΡΘΡΟ 2ο
Η Οθωμανική κυβέρνηση ενεργούσα εν ονόματι των ειρημένων κληρονόμων του Ισμαήλ – Βέη και της Σαϊδάς – Χανούμ, παραιτείται και εν ονόματι πάντων των υπηκόων αυτής πάσης οποιασδήποτε απαιτήσεως περί της κυριότητος ή των συλλεχθέντων υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως εισοδημάτων των ειρημένων χωρίων .
Η Ελληνική Κυβέρνηση διαμένει κυρία των χωρίων τούτων η δε Οθωμανική αυτοκρατορία υπόσχεται να αποδώσει εν περιπτώσει εκκινήσεως το πληρωθέν εν είδει αποζημιώσεως ποσόν υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως , ή ανάλογον τούτου ποσόν, εν περιπτώσει μερικής εκκινήσεως.
Εννοείται ότι η Οθωμανική Κυβέρνηση δεν είναι υπόχρεως είς την απόδοσιν ταύτην , ειμή Καθ’ ην περίπτωσιν ή εκκίνησις η οποία προέρχεται εκ της πράξεως , ή εξ αμελείας της Ελληνικής Κυβερνήσεως. Εις πίστωσιν τούτων, οι ειρημένοι πληρεξούσιοι συνέταξαν και υπέγραψαν εις διπλούν το παρόν πρωτόκολλον. Πρίν δε το υπογράφουν , ο Ελλην Πληρεξούσιος εδήλωσεν ότι επιφυλάσσεται την έγκριση της βουλής, σύμφωνα με το σύνταγμα της Κυβερνήσεως αυτού.
Αφ’ετέρου δε, ο Οθωμανός πληρεξούσιος εδήλωσεν ότι επιφυλλαάσεται την έγκριση της Κυβερνήσεως του η οποία κοινοποιείται εις τον Έλληνα πληρεξούσιο εντός ενός μηνός.
Εγένετο εν Αθήναις την Πέμπτη δεκάτην εβδόμην Απριλίου 1867.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ. Σ. ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ - Ι. ΦΩΤΙΑΔΗΣ.

ΑΡΘΡΟΝ 2Ο
Εκ του ειδικού προυπολογισμού του επί των Εξωτερικών Υπουργείου της χρήσεως 1868 υπό το Κεφ. Viii…………………
Συμβιβασμός περί των χωρίων Θηβών.
Χορηγείται πίστωση εκ δρχ. εκατόν ογδοήκοντα επτά χιλιάδων διακοσίων δρχ. προς πληρωμή της πρώτης δόσεως μετά τόκον αυτής προς το 3 % από της επιψηφίσεως του πρωτοκόλλου υπό της πληρωμής.
ΑΡΘΡΟ 3Ο
Οι ημέτεροι επί των εξωτερικών & οικονομικών Υπουργοί δημοσιεύουσι και εκτελέσουσι τον παρόντα νόμον . Ο παρών νόμος ψηφισθείς υπό της βουλής και παρ’ημών σήμερον κυρωθείς δημοσιεύεται και εκτελεσθήσεται ως νόμος του κράτους.

Εν Αθήναις τη 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1968

Π. ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ Ι. ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ



Εθεωρήθη το ετεθη
η μεγάλη σφραγίς του κράτους.
Εν Αθήναις τη 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1968
Ο επί της Δικαιοσύνης Υπουργός.
ΣΠ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

Επιμέλεια Κυριάκος Αθανάσιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου