Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

εξωκλήσι Προφήτη Ηλία

Ακολουθώντας το δρόμο από το χωριό μας Τανάγρα Θηβών για το γειτονικό χωριό Άρμα, συναντάμε στην δεξιά πλευρά του δρόμου και μάλιστα απέναντι από τον Άγιο Νικόλααο τον Νέο( εξωκλήσι του χωριού μας ) , ένα άλλο εξωκλήσι του χωριού μας, τον Προφήτη Ηλία.
Οι μεγαλύτεροι ηλικιακά κάτοικοι του χωριού , μας πληροφόρησαν πως το βρήκαν γκρεμισμένο , όπως γκρεμισμένα - πεσμένα ήσαν σχεδόν όλα τα εξωκλήσια του χωριού μας .
Όπως έχουμε αναφέρει και άλλη φορά , πεσμένα ήσαν ίσως απο τον σεισμό που έγινε τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1914 . Δεν πρέπει όμως να αποκλείσουμε το ότι μπορεί να έχουν πέσει και από κάποια άλλη αιτία πόλεμο , επιδρομές βαρβάρων κ.α.

Η ανέγερση της εκκλησίας του Προφήτη Ηλία πραγματοποιήθηκε με διαφορετικό τρόπο , και μάλιστα κατόπιν εντολής του προφήτου .

Σε ερωτήσεις μας η Μαριγώ Δριχούτη του Γεωργίου , στην οποία φανερώθηκε ο Προφήτης Ηλίας , η κόρη της Ζωή που είναι παντρεμένη στο Άγιο Θωμά Θηβών , αλλά και οι γέροντες κάτοικοι του χωριού που θυμούνται το περιστατικό μας περιέγραψαν το θαύμα του Προφήτου .

Το καλοκαίρι του έτους 1957, όταν οι γυναίκες ( Εργάτριες ) σκάλιζαν στον κάμπο της Τανάγρας τα βαμβάκια , σε μιά εργατιά που δούλευε η Μαριγώ Δριχούτη , της παρουσιάστηκε ο Προφήτης Ηλίας κατεβαίνοντας απο το Άρμα και της είπε ότι θέλει να κτιστεί ο ναός αφιερωμένος στο όνομά του .
Μάλιστα επειδή υπήρχαν πρόβατα στον εκεί χώρο , της είπε ότι θέλει να φύγουν απο αυτό το το μέρος τα πρόβατα , να σκάψουν , και θα βρούν την εικόνα του .
Την εποχή αυτή ιερέας στο χωριό ήταν ο πάπα Γιώργης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος λειτούργησε στον ναό της ενορίας μας &, τον Άγιο Αντώνιο για 60 χρόνια ( 1936-2006 ) . Η Μαριγώ μετά την προσταγή του Προφήτου , πήγε στον παπα Γιώργη , του είπε ότι της φανερώθηκε ο Προφήτης Ηλίας και της ζητούσε να κτιστεί η εκκλησία . Μάλιστα της τόνισε ότι θέλει να ενδιαφερθούν για την ανέγερση οι κάτοικοι του χωριού Δημήτριος και Γεώργιος Παπαβασιλείου του Ιωάννου . Στήν αρχή δεν τήν πίστεψαν και άρχισαν να την ειρωνεύονται λέγοντάς της . Τί είναι αυτά που μας λές τώρα ; .
Ο Προφήτης Ηλίας όμως συνέχιζε να παρουσιάζεται στην Μαριγώ , να την κτυπάει , και η Μαριγώ να φωνάζει από το πόνο .
Μετά απο όλες αυτές τις περιπέτειες , η Μαριγώ μία Κυριακή πρωϊ , όταν λειτουργούσε ο παπα Γιώργης μπήκε φωνάζοντας μέσα στην εκκλησία που γινόταν η λειτουργία και άρχισε να φρωνάζει , ότι πρέπει να φτιαχτεί η εκκλησία . Μάλιστα άρχισε πάλι να φωνάζει και για άλλη μια φορά ότι την εκκλησία πρέπει να την φτιαξουν ο Δημήτριος και Γεώργιος Παπαβασιλείου του Ιωάννου .
Μιά άλλη ημέρα , ανέβηκε στο καμπαναριό του Αγίου Αντωνίου , προστάτου του χωριού μας και άρχισε να κτυπάει τις καμπάνες .
Μαζεύτηκαν οι κάτοικοι του χωριού , και όταν κατέβηκε , άρχισε να λέγει πάλι τα ίδια , ότι ο Προφήτης Ηλίας θέλει να φτιαχτεί η εκκλησία κ.λ.π.
Ακούγοντας ξανά όλα αυτά , ο κόσμος φοβήθηκε και ιδιαίτερα ο Δημήτριος και Γεώργιος Παπαβασιλείου , που άρχισαν αμέσως να ενδιαφέρονται και να οργανώνουν την ανέγερση του ναού , περίπου το 1958 - 1959 .
Μαζί τους όπως ήταν φυσικό ενδιαφέρθηκαν και όλλοι οι κάτοικοι του χωριού , που όλοι μαζί έφεραν το ανάλογο αποτέλεσμα .
Η εκκλησία κτίστηκε , έγιναν τα εγκαίνια , έγινε λειτουργία και από τότε , αλλά και κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου , στην μνήμη του Προφήτου , οι κάτοικοι του χωριού μας, αλλά και οι κάτοικοι των γειτονικών χωριών γιορτάζουν την μνήμη του Προφήτου κάνοντας πανυγηρική θεία λειτουργία με αρτοκλασία .
Τα τελευταία χρόνια τα εκκλησιαστικά ενοριακά συμβούλια που υπηρετούν στον Άγιο Αντώνιο , έχουν ρίξει το βάρος τους στα εξωκλήσια , με το να φτιάχνουν μάντρες , να περιποιούνται τους αύλιους χώρους των εκκλησιών , και να αξιοποιούν όσο το δυνατόν καλλίτερα τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του ναού .
Τελειώνοντας αυτή την μικρή περιγραφή για την ανέγερση του ναού του Προφήτη Ηλία , είθε ο Προφήτης Ηλίας να μας προστατεύει , να μας δίνει δύναμη , κουράγιο για την ζωή , ατομική και οικογενειακή υγεία και να προσεύχεται στον παντοδύναμο θεό να μας έχει όλους καλά .



Απολυτίκιο Προφήτη Ηλία .
Ήχος Δ .

Ο ένσαρκος άγγελος , των προφητών η κρηπίς ,
ο δεύτερος Πρόδρομος της Παρουσίας Χριστού ,
Ηλίας ο ένδοξος ,
άνωθεν καταπέμψας , Ελισσαίω την χάριν ,
νόσους αποδιώκει , και λεπρούς καθαρίζει *
διό και τοις τιμώσιν αυτόν βρύει ιάματα .

Κοντάκιον Ήχος Β .

Προφήτα και προόπτα των μεγαλουργιών του θεού ,
Ηλία μεγαλώνυμε ,
ο τω φθέγματί σου , στήσας τα υδατόρρυτα νέφη ,
πρέσβευε υπέρ ημών προς τον μόνον φιλάνθρωπον .

Μεγαλυνάριο Προφήτου .


Ζήλω ουρανίω πυρποληθείς ,
φλέγεις την απάτην ως πυρίπνους και ζηλωτής *
όθεν ανυψώθης εν άρματι πυρίνω ,
ω Ηλιού Προφήτα .
---------------------------------------------------------------------------------------
20 Ιουλίου 2010






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου