Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

ΤΑ ΕΞΩΚΛΗΣΙΑ

Οι μικροί ενοριακοί ναοί , που ευρίσκονται έξω από τις πόλεις και τα χωριά ονομάζονται εξωκλήσια .
Τα εξωκλήσια ανήκουν στον ενοριακό ναό του χωριού και εποπτεύονται από το Ενοριακό Συμβούλιο .
Όταν όμως τα εξωκλήσια έχουν οικονομικά έσοδα, ανήκουν στην Μητρόπολη και εποπτεύονται από τα Μητροπολιτικά Συμβούλια .
Όπως σε όλα τα χωριά , έτσι και στο δικό μας υπάρχουν πολλά εξωκλήσια που είναι αφιερωμένα σε κάποιο Άγιο ή Αγία της εκκλησίας μας .
Την ημέρα της γιορτής κάθε Αγίου ή Αγίας , οι κάτοικοι του χωριού αλλά και οι κάτοικοι των γειτονικών χωριών πηγαίνουν στο εξωκλήσι και όλοι μαζί προσεύχονται , προσκυνούν , τιμούν τον Άγιο , ζητούν από αυτόν με θρησκευτική ευλάβεια ατομική και οικογενειακή υγεία .

Να τονίσουμε ότι σε όλα τα εξωκλήσια του χωριού μας και ο κυρίως ναός , αλλά και ο περίβολός τους χώρος ευρίσκονται σε αρίστη κατάσταση .
Αυτό φυσικά οφείλεται στο σωστό έργο που έχουν επιτελέσει όλα τα εκκλησιαστικά συμβούλια του Ενοριακού ναού Αγίου Αντωνίου .
Τους καλοκαιρινούς μήνες μπορούμε να λειτουργήσουμε περισσότερες φορές τα εξωκλήσια μας , οργανώνοντας ταυτόχρονα πολιτιστικές , θρησκευτικές , αθλητικές εκδηλώσεις , δίνοντας εκτός από την Θρησκευτική ευλάβεια και τιμή στον Άγιο ή Αγία , και τις πολιτιστικές μας ανησυχίες διατηρώντας τα ήθη και τα έθιμα του τόπου .

Στην επόμενη παράγραφο αναφέρουμε ονομαστικά τα εξωκλήσια που ανήκουν στην ενορία του Δημοτικού Διαμερίσματος Τανάγρας , αλλά και τις βυζαντινές εκκλησίες της περιοχής και να τονίσουμε για άλλη μια φορά ότι από εμάς εξαρτάται , να δείξουμε περισσότερο θρησκευτικό , λαογραφικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον .

  1. Το Γενέσιον της Θεοτόκου , γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου.
  2. Ο Προφήτης Ηλίας, γιορτάζει στις 20 Ιουλίου.
  3. Ο Άγιος Νικόλαος ο Νέος, γιορτάζει στις 9 Μαίου.
  4. Η Αγία Παρασκευή κοιμητήριο του χωριού σήμερα, γιορτάζει στις 26 Ιουλίου.
  5. Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος ( Αγία – Σωτήρα ), γιορτάζει στις 6 Αυγούστου.
  6. Ο Άγιος Πολύκαρπος ( Εκκλησία του 12ου αιώνα ) , γιορτάζει στις 23 Φεβρουαρίου.
Στο ναό του Αγίου Πολυκάρπου γιορτάζεται στις 15 Ιουνίου κάθε χρόνο η μνήμη του Οσίου Ιερωνύμου , γιορτή που την οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τανάγρας , ΠΟΙΜΑΝΔΡΟΣ , διοργανώνοντας ταυτόχρονα διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις από την ενορία και τους φορείς του χωριού .

7. Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος ,γιορτάζει στις 29 Αυγούστου .

Ο χώρος που ευρίσκεται το αεροδρόμιο της Τανάγρας ανήκε σε κατοίκους του Δημοτικού Διαμερίσματος Τανάγρας και Σχηματαρίου .

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι υπήρχαν άλλα δύο εξωκλήσια μέσα στο χώρο του αεροδρομίου .
Ήταν ο Άγιος Νικόλαος που το εξωκλήσι αυτό το γκρεμίσανε γιατί θέλανε να φτιάξουν το διάδρομο προσγείωσης – απογείωσης των αεροσκαφών όταν δημιουργήθηκε το αεροδρόμιο .
Δεν τον άφησαν παραπονεμένο όμως τον Άγιο Νικόλαο αφού οι εργολάβοι της εποχής έφτιαξαν ένα άλλο εξωκλήσι απέναντι στο σιδηροδρομικό σταθμό της Τανάγρας . ………………………………………………………………………
9 ) Τέλος να αναφερθούμε και σε ένα άλλο εξωκλήσι που υπήρχε μέσα στο χώρο του αεροδρομίου .
Ήταν η εκκλησία του Αγίου Πέτρου .
Η εκκλησία αυτή καθώς μας ανέφεραν οι γέροντες κάτοικοι του χωριού , την γνώρισαν γκρεμισμένη ίσως από τον σεισμό του 1914 που έγινε στην περιοχή μας ή ίσως πιο παλιά από κάποια άλλη αιτία .
Η εκκλησία ήταν κοντά στην μοίρα μεταφορών .




Το έτος 1957 όταν ήταν Μοίραρχος στην Μοίρα Μεταφορών ο Κος Λιβανίου Νικόλαος , κατασκευάσθηκε το μικρό εικονοστάσι αφιερωμένο στην μνήμη του Αποστόλου Πέτρου , επειδή εκεί δίπλα υπήρχε η εκκλησία και που κάθε χρόνο γιορτάζεται η μνήμη του από την διοίκηση και το προσωπικό της μοίρας μεταφορών του Αεροδρομίου Τανάγρας .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου