Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ



Φεύγοντας από το χωριό μας και πηγαίνοντας προς το πηγάδι ΚΑΛΙΜΠΑΚΙ , από το οποίο οι κάτοικοι του χωριού μας χρησιμοποιούσαν το νερό του για τις ανάγκες τους , συναντάμε στο δεξιό μέρος του δρόμου το εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου .Το εξωκλήσι Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος ήταν και αυτό ένα μικρό εκκλησάκι που οι κάτοικοι της Τανάγρας το είχαν κτίσει πρiν από πολλά χρόνια και δέσποζε σε αυτή την περιοχή .Οι κάτοικοι του χωριού ( ΜΠΡΑΤΣΙ ) , που έτσι ήταν η παλιά ονομασία του χωριού το λειτουργούσαν με θρησκευτική ευλάβεια .

Όπως και τα άλλα εξωκλήσια , έτσι και αυτό , γκρεμίσθηκε μάλλον από τον σεισμό που έγινε το 1914.Μαζί με την εκκλησία γκρεμίσθηκε και ο Πύργος που ευρίσκεται στο διπλανό λοφίσκο σε απόσταση 100 μέτρα μακριά από την εκκλησία .


Μετά από πολλά χρόνια στο χώρο που βρισκόταν η εκκλησία , φύτρωσε μία συκιά , που μαζί με τα διάφορα άλλα μικρά δένδρα , και τις πεσμένες πέτρες από την γκρεμισμένη εκκλησία μπορούμε να πούμε ότι σχημάτιζαν ένα αγριότοπο .Δίπλα από την εκκλησία έχουν χωράφια ο Σωκράτης Μπελεγράτης του Επαμεινώνδα και ο ξάδελφός του Κωνσταντίνος Μπελεγράτης του Αναστασίου .
Όταν καλλιεργούσαν τα χωράφια τους βλέποντας το γκρεμισμένο εξωκλήσι οι γυναίκες τους ( Μαρία και Αγγελική ) οι οποίες ήσαν και πολύ θρήσκες και θεοσεβούμενες , συνέχεια τόνιζαν ότι το εξωκλήσι , αφού είναι και δίπλα από τα χωράφια τους πρέπει κάποτε να αποφασίσουν οι κάτοικοι ώστε να το καθαρίσουν και να το φτιάξουν .


Από τους σε μεγάλη ηλικία κατοίκους, είχαν ακούσει που έλεγαν άλλοι , ότι σε αυτό το εξωκλήσι γιόρταζαν την μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου , και ότι άλλοι έλεγαν ότι γιόρταζαν την μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Καλοκτένη .
Ο ναός σε αυτή την κατάσταση ήταν μέχρι το έτος 1955 – 1956 περίπου .
Την εποχή αυτή πρόεδρος στο χωριό ήταν ο Κωνσταντίνος Μπελεγράτης του Αναστασίου ( ο ΚΟΥΡΚΟΥΤΑΣ ) που τον έλεγαν οι κάτοικοι του χωριού . Συνεννοήθηκε με τον ξάδελφό του Σωκράτη Μπελεγράτη και αποφάσισαν να φτιάξουν την εκκλησία αφού φυσικά προηγουμένως τους είχαν παροτρύνει οι γυναίκες τους για να την φτιάξουν .
Τα υλικά για να φτιάξουν την εκκλησία ( Άμμο , χαλίκι , πέτρες τούβλα ) κ.λ.π.τα κουβαλούσαν με τα κάρα και νερό έπαιρναν από το πηγάδι Καλιμπάκι που ήταν εκεί δίπλα .
Την εποχή αυτή μάλιστα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είχε αγοράσει τα χωράφια κατοίκων της Τανάγρας , για να φτιαχτεί το αεροδρόμιο .
Επομένως ο κόσμος είχε λεπτά , και όλοι προσέφεραν χρήματα για να τελειώσει η εκκλησία .
Να τονίσουμε ότι όταν καθαρίσθηκε ο χώρος που ήταν η εκκλησία στα πλευρικά τοιχώματα του ναού , που δεν είχαν πέσει τελείως φαινόντουσαν οι διάφορες αγιογραφίες που ήσαν στον τοίχο καθώς επίσης και η Αγία τράπεζα που δεν είχε πέσει .
Σιγά – σιγά η εκκλησία τελείωσε και οι κάτοικοι της Τανάγρας αλλά και της ευρύτερης περιοχής γιόρταζαν αλλά και γιορτάζουν την μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου κάθε χρόνο στις 29 Αυγούστου με σεβασμό και θρησκευτική ευλάβεια πραγματοποιώντας στην μνήμη του Θεία – Λειτουργία .

Σήμερα το εκκλησιαστικό συμβούλιο με την βοήθεια και υποστήριξη των κατοίκων του χωριού και όχι μόνο , καθάρισαν τον περίβολο χώρο του ναού , φύτεψαν διάφορα δένδρα , έφτιαξαν μάντρα γύρω – γύρω από το χώρο της εκκλησίας , και τώρα τελευταία φτιάχτηκε και ένα υπόστεγο που προφυλάσσει την εκκλησία από τις καιρικές συνθήκες

Απολυτίκιον . Ήχος β΄

Μνήμη Δικαιου μετ΄εγκωμίων ,
σοί δε αρκέσει η μαρτυρία του Κυρίου Πρόδρομε .
Ανεδείχθης γάρ όντως και προφητών σεβασμιώτερος ,
ότι και εν ρείθροις βαπτίσαι κατηξιώθης τον κηρυττόμενον .
Όθεν της αληθείας υπεραθλήσας ,
χαίρων ευηγγελίσω και τοις εν Άδη , Θεόν φανερωθέντα εν σαρκί ,
τον αίροντα την αμαρτίαν του κόσμου ,
και παρέχοντα ημίν το μέγα έλεος .

Κοντάκιον Ήχος πλ . α ΄

Η του Προδρόμου ένδοξος αποτομή ,
οικονομία γέγονέ τις θεϊκή ,
ίνα και τοις εν Άδη του Σωτήρος κηρύξη την έλευσιν .
Θρηνείτω ούν Ηρωδιάς ,
άνομον φόνον αιτήσασα ,
ου νόμον γάρ τον του Θεού ,
ου ζώντα αιώνα ηγάπησαν ,
αλλ’ έπίπλαστον πρόσκαιρον . 


Μεγαλυνάριον  Αγίου Ιωάννου Προδρόμου .

Κάν ετμήθης Κάραν ω  Βαπτιστά ,
 φθέγγεται η γλώσσα ,
Τον Ηρώδην ελέγχουσα *
Λόγου την φωνήν σε ,
σιγήσαι γαρ ουκ έδεις ,
αλλά και τοις εν Άδη Χριστόν Κηρύξασθαι .  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου