Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

 Με ξεχωριστή λαμπρότητα και θρησκευτική ευλάβεια γιορτάσαμε και εφέτος την γιορτή της γεννήσεως της Θεοτόκου .
Ο ναός ευρίσκεται μέσα στο χώρο του αεροδρομίου της Τανάγρας και η 114 Πτέρυγας Μάχης εορτάζει πανηγυρικά τη μέρα αυτή με τους κατοίκους της Τοπικής Κοινότητας Τανάγρας και της ευρύτερης περιοχής που ήρθαν προσκυνητές την ιερά εικόνα της . 
Την Τετάρτη 7 – 9 - 2011 παραμονή της πανήγυρης , τελέσθηκε η ακολουθία του Εσπερινού μετ'αρτοκλασίας και περιφορά της θαυματουργού εικόνας στο χώρο του αεροδρομίου μέχρι τον διάδρομο , προεξάρχοντος του πατρός Γεωργίου Ρέμπελου , και πολλών κληρικών . 
Ανήμερα της εορτής παραβρέθηκε κοντά μας και ιερούργησε ο Μητροπολίτης μας κος ΓΕΏΡΓΙΟΣ . 
Στο τέλος της λειτουργίας ο Μητροπολίτης μας απηύθηνε λόγους πατρικούς προς τους  εκκλησιαζόμενους. 
Κατά τη  διάρκεια των ακολουθιών έψαλε χορός ιεροψαλτών από το χωριό, το Σχηματάρι και τον Επίκουρο Καθηγητή του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιο Μελισάρη, ο οποίος είχε υπηρετήσει τη θητεία του στη Μονάδα παλαιότερα

Η εκκλησία της Παναγίας ήταν το παλιό νεκροταφείο του χωριού μας σήμερα που γιορτάζουμε την γέννησή της περιγράφουμε λίγα λόγια για την ίδρυση του ναού .

Λίγα λόγια για τον ναό
Αντικρίζοντας τον κάμπο της Τανάγρας και σε απόσταση 1500 μέτρων περίπου υπάρχει το εξωκλήσι της Παναγίας ( Γενέσιον - Γενέθλιον της Θεοτόκου ) , που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου από τους ευσεβείς κατοίκους του χωριού της Τανάγρας , τους κατοίκους του αεροδρομίου Τανάγρας , αλλά και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής .
Κατά την έρευνα που κάναμε συζητώντας με υπερήλικα άτομα του χωριού δεν εξακριβώθηκαν οι λόγοι που ώθησαν τους κατοίκους του χωριού μας στην ανέγερση του ναού σε αυτό το σημείο .
Με τις πολλές συζητήσεις όμως με τους γέροντες μάθαμε ότι ο περίβολος χώρος της εκκλησίας ήταν το παλιό νεκροταφείο του χωριού . όπου μέχρι το έτος 1905 περίπου οι κάτοικοι μετέφεραν τους νεκρούς στο τελευταίο ταξίδι τους προς την αιωνιότητα .
Μάλιστα τους μετέφεραν με τα χέρια .
Η απόσταση του νεκροταφείου μεγάλη .
Η μεταφορά των νεκρών κυρίως τους χειμερινούς μήνες ένεκα καιρικών συνθηκών δύσκολη .
Τα χιόνια πολλά , και επειδή έτυχε να πεθάνουν κάτοικοι τον χειμώνα με τα πάρα πολλά χιόνια οι συγγενείς τους , τους έθαψαν στο περίβολο χώρο της εκκλησίας του Αγίου –Αντωνίου γιατί ήταν δύσκολο να τους μεταφέρουν στην Παναγία .
Όταν αξιοποιήθηκε ο περίβολος χώρος του Αγίου Αντωνίου βρέθηκαν οστά νεκρών .
Ο 89χρονος σήμερα Γεώργιος Κωνσταντίνου μας τόνισε ότι μέσα στο χώρο του νεκροταφείου στην Παναγία , στο κεφάλι και στα πόδια του κάθε νεκρού , είχαν τοποθετήσει οι συγγενείς του μία μεγάλη πέτρα , καθώς επίσης μικρές πέτρες στα πλευρικά μέρη του μνήματος για να καθορίσουν το χώρο του τάφου .
Το εξωκλήσι είναι κτισμένο με πέτρα και το δάπεδό του στην αρχή ήταν χωματένιο ( σκληρό χώμα ) .
Στην συνέχεια είχαν βάλει στο δάπεδο της εκκλησίας πλάκες πέτρινες ανομοιόμορφες , ενώ αργότερα τοποθέτησαν πλάκες τετράγωνες .
Γύρω – γύρω από την εκκλησία είχε σχίνα και διάφορα άλλα δενδρύλλια .
Να υπενθυμίσουμε ότι το νεκροταφείο υπήρχε πριν το 1789 , ίσως και από την ίδρυση του χωριού .
Την Περίοδο αυτή Ιερέας , λειτουργός του χωριού μας ήταν ο παπά - Βασίλης του Αθανασίου από το γένος των Παπαβασιλείου .
Αργότερα στην επανάστασης του 1821 λειτουργός ήταν ο παπά – Κωνσταντής ο οποίος στις 3 Απριλίου του 1821 όρκισε τους 60 Μπρατσιώτες αγωνιστές που σύσσωμοι συμμετείχαν στο κοινό σκοπό για την Ελευθερία της πατρίδος .

Κλίνοντας ευλαβικά το γόνυ , σεβόμενοι τους νεκρούς συγγενείς μας , και προσκυνώντας την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας μας , να αναφερθούμε σε δύο θαύματα που είχαν γίνει πριν χρόνια .
1) Η κυρία Μαρία η οποία ζούσε στην Αθήνα ήταν κατάκοιτη και δεν μπορούσε να περπατήσει . Ένα βράδυ παρουσιάστηκε η Παναγία στον ύπνο της , η οποία την έπιασε από το πόδι και της είπε το πρωί να πάει στην Τανάγρα , δίπλα στο αεροδρόμιο και να προσκυνήσει στην χάρη της . Η Μαρία της απάντησε ότι δεν μπορεί γιατί είναι κατάκοιτη . Τότε η Παναγία την έπιασε πάλι από το πόδι και της είπε να σηκωθεί , να ετοιμασθεί , ώστε το πρωί να είναι στην λειτουργία . Η Μαρία πετάχτηκε από τον ύπνο σήκωσε τον άνδρα της , και του είπε το όνειρο που είχε δει . Είδε ότι μπορούσε να κουνήσει τα πόδια της , έμαθε και ρώτησε που είναι η Τανάγρα , και το πρωί με κλάματα ήρθε να προσκυνήσει στην χάρη της Παναγίας που την έκανε καλά . Ήρθε μαζί με τον σύζυγό της λέγοντας με συγκίνηση στον εφημέριο του χωριού μας και στους προσκυνητές τι είχε συμβεί το προηγούμενο βράδυ . Η κυρία Μαρία μετά από όλα αυτά και κάθε χρόνο ερχόταν με τον άνδρα της στις 8 Σεπτεμβρίου στην γιορτή της Παναγίας , να προσκυνήσει , να ψάλει και να ευχαριστήσει την Παναγία μας , για το δώρο που της έκανε .

2) Μετά από λίγα χρόνια ένα άλλο θαύμα πραγματοποίησε η Παναγία μας . Ένας νεαρός από την Αθήνα που και αυτός δεν μπορούσε να περπατήσει ήρθε στην Παναγία μας για να προσκυνήσει μπουσουλώντας , και μετά τον είδαμε , να φωνάζει και να λέγει ότι έγινε καλά , ότι η Παναγία τον βοήθησε , να γονατίζει μπροστά στην εικόνα της Παναγίας , να προσεύχεται μπροστά στην εικόνα , και να δοξάζει το όνομά της .

3)Στο αεροδρόμιο της Τανάγρας υπηρετούσε ένας σμηνίτης ο οποίος ήταν παντρεμένος . Ο σμηνίτης ξαφνικά αρρώστησε και μάλιστα αρρώστησε με την αρώστια του καρκίνου . Είπε στην γυναίκα του να χωρίσουν αφού μάλιστα δεν είχαν κάνει ακόμα παιδιά . Δεν είθελε η γυναικα του να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της αρώστιάς του . Το βράδυ φανερώθηκε και σε αυτόν η Παναγία και του είπε να έρθη στο αεροδρόμιο που ευρίσκεται ο ναός της Παναγίας , στην Τανάγρα να προσκυνήσει και όλα θα πάνε καλά . Καί να παντρευτεί , και παιδιά να κάνει , και απο την αρώστεια θα ελευθερωθεί . Μετά απο όλα αυτά ο σμηνίτης ήρθε στην Παναγία , προσευχήθηκε , και ερχόταν τακτικά στην χάρη της , για να προσκυνήσει και να ευχαριστήσει την Παναγία της Τανάγρας για το καλό που του έκανε.

4) Πριν πολλά χρόνια οι γέροντες του χωριού μου είχαν αναφέρει ότι έβλεπαν τις νύχτες στον κάμπο , και μάλιστα στην διαδρομή εκκλησία Παναγία , και Αγία Παρασκευή , μια μαυροφορεμένη γυναίκα και ξυπόλυτη , να φεύγει από την εκκλησία της Παναγίας και να πηγαίνει προς την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής . Ίσως να ήταν η ίδια η Αγία Παρασκευή , που είχε πάει να επισκεφτεί την Παναγία μας . O χώρος του ναού αλλά και κάθε σπιθαμή γης του εξωτερικού χώρου της εκκλησίας που αναπαύονται οι κάτοικοι του χωριού μας , μυρίζει θυμίαμα , ακούγονται μοιρολόγια , βλέπουμε την χριστιανική ορθόδοξο ιστορία του χωριού , είναι το κοιμητήριο που εδώ και εκατοντάδες χρόνια κοιμούνται οι παππούδες μας .

Τελειώνοντας να αναφέρουμε ότι από πληροφορίες που έχουμε ότι η εκκλησία της Παναγίας περίπου το έτος 1500 ήταν μετόχι του μοναστηριού , της εκκλησίας του Σαγματά , που οι μοναχοί μαζί με τους κατοίκους της γύρω περιοχής καλλιεργούσαν τα χωράφια που σήμερα βρίσκεται το αεροδρόμιο Τανάγρας .

Απολυτίκιον Ήχος Δ

Η γέννησίς σου Θεοτόκε ,
χαράν εμήνυσε πάση τη οικουμένη ,
εκ σου γάρ ανέτειλεν ο ήλιος της δικαιοσύνης ,
Χριστός ο θεός ημών ,
και λύσας την κατάραν ,
έδωκε την ευλογίαν ,
και καταργήσας τον θάνατον ,
εδωρήσατο ημίν ζωήν την αιώνιον .

Κοντάκιον Ήχος Δ

Ιωακείμ και Άννα ονειδισμού ατεκνίας ,
και Αδάμ και Εύα , εκ της φθοράς του θανάτου ,
ηλευθερώθησαν Άχραντε ,
εν τη αγία γεννήσει σου ,
αυτήν εορτάζει και ο λαός σου ,
ενοχής των πταισμάτων ,
λυτρωθείς εν τω κράζειν σοι .
Η στείρα τίκτει την Θεοτόκον ,
και τροφόν της ζωής ημών .

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ . 
ΔΡΙΧΟΥΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου