Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

O Ελευθέριοw Αθανασάκηw του Σπύρου, ο οποίος έπεσε με αεροσκάφος τύπου Hurricane στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Κρήτης στις 23 Ιουλίου 1943. 
Ο Ιπτάμενος Ανθυποσμηναγός Ελευθέριος Αθανασάκης συμμετείχε στην αεροπορική επιχείρηση με την επωνυμία <<Θέτις>> με Ελληνικά και συμμαχικά αεροπλάνα 213 τον αριθμό με αντικειμενικό σκοπό να καταστρέψουν στην Κρήτη Γερμανικούς στόχους.
Κατά την διάρκεια της απογείωσης απασφαλίστηκε από το αεροπλάνο του η μία δεξαμενή καυσίμου και ενώ οι αξιωματικοί επιχειρήσεως του έλεγαν να γυρίσει πίσω αυτός συνέχισε την πτήση για να φέρει εις πέρας την αποστολή που είχε αναλάβει, γνωρίζοντας ότι δεν θα ξαναγύριζε πίσω στην βάση του αφού τα καύσιμα δεν θα επαρκούσαν. 
Συνέχισε την πτήση μαζί με τους άλλους συναδέλφους, έφθασε στην Κρήτη, αντίκρισε την Κρητική γή και τον Ελληνικό ουρανό και εκτέλεσε την αποστολή του.
Έριξε το οπλισμό του αεροσκάφους του στους Γερμανικούς στόχους με παράτολμους ελιγμούς μέχρι που του τελειώσανε όλες οι σφαίρες.
Και ενώ του τελειώσανε τα καύσιμα ανέφερε ότι είχε πρόβλημα επάρκειας καυσίμων και θα κάνει αναγκαστική προσγείωση.
Δεν ήταν όμως τυχερός γιατί έπεσε πάνω σε Γερμανική περίπολο.
Μην μπορώντας όμως να διαφύγει χρησιμοποίησε το περίστροφό του για άμυνα και καταδιωκόμενος σκοτώθηκε την ίδια ημέρα από Γερμανική σφαίρα.
Η θυσία του αυτή είναι ακόμα μια μαρτυρία για τα ιδανικά που εμψύχωσαν τους ελεύθερους Έλληνες της Μέσης Ανατολής. 
Πέταξε για να βοηθήσει στο ξεσκλάβωμα της Πατρίδος του από τον Γερμανικό ζυγό.
Ο 22χρονος Λευτέρης Αθανασάκης από την Τανάγρα αναζήτησε την Ελευθερία προτιμώντας τον Θάνατο, από το στρατόπεδο συγκεντρώσεως.
Σήμερα που διανύουμε το έτος του 2016 και μάλιστα 75 χρόνια μετά από την μάχη της Κρήτης, η Δημοτική και τοπική αρχή Τανάγρας πραγματοποιούν το όνειρο πολλών ετών των κατοίκων του χωριού μας Τανάγρα Θηβών Βοιωτίας συγγενών και φίλων του πατριώτη μας Ελευθερίου Αθανασάκη με το να στηθεί η προτομή του απέναντι από το Πνευματικό κέντρο του χωριού και δίπλα από το σπίτι του θυμίζοντας μας ότι ένας νεαρός αεροπόρος 22 ετών έπεσε στο βωμό της Πατρίδος μας τιμώντας τη Ελλάδα και την αεροπορική ιδέα που μαζί με 213 αεροπόρους πραγματοποίησαν την επιχείρηση <<θετις>> καταστρέφοντας Γερμανικούς στόχους στην Κρήτη.

Επ΄ ευκαιρία της 28ης Οκτωβρίου που πλησιάζει να αναφερθούμε για να τους θυμηθούμε, άλλους δύο αεροπόρους από την περιοχή μας που έπεσαν στο βωμό του καθήκοντος κατά την διάρκεια του Έλληνο Ιταλικού πολέμου εκτελώντας διατεταγμένες αποστολές.
1) Στον αεροπόρο Επισμηνία Χρήστο Παπαδόπουλο του Ιωάννου από την Παραλία Αυλίδος ( Δράμεσι), που γεννήθηκε το έτος 1918.
Σκοτώθηκε στις 2 Νοεμβρίου του 1940 κατά την διάρκεια αερομαχίας μεταξύ τριών Ελληνικών αεροπλάνων και 15 Ιταλικών αεροπλάνων πάνω από τα Ιωάννινα. Και …
2) τον Αρχισμηνία Γεωργιάδη Ιωάννη του Στυλιανού που γεννήθηκε το 1919 στον Άγιο Θωμά Θηβών (Λιάτανι). 
Σκοτώθηκε στις 16 Ιουλίου του 1942 έξω από το αεροδρόμιο ΕΓΚΟΥ της Αιγύπτου κοντά στη Αλεξάνδρεια κατά την εκτέλεση διατεταγμένης αποστολής.

Για εμάς είναι ΠΑΡΟΝΤΕΣ και ΑΘΑΝΑΤΟΙ…






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου