Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Μεγάλη Εβδομάδα στο χωριό μας

Με κάθε λαμπρότητα , σεβασμό και κατάνυξη γιορτάσαμε και εφέτος στο χωριό μας, Τανάγρα Θηβών την εβδομάδα των παθών του Κυρίου .

Λίγες ημέρες πρίν την Κυριακή των Βαϊων, αλλά και την Μεγάλη Δευτέρα , Μεγάλη Τρίτη , και Μεγάλη Τετάρτη έγινε από τις νοικοκυρές του χωριού και όχι μόνο , γενική καθαριότητα στούς δρόμους , άσπρισμα στους δρόμους , στις μάντρες , και άλλους χώρους ( αυλές , πεζούλια , ) κ.α .

Δεν ξέχασαν και το καθάρισμα στα εξωκλήσια , αλλά πιό πολύ , ασχολήθηκαν με το νεκροταφείο του χωριού .
Την Μεγάλη Πέμπτη οι γυναίκες έβαψαν τα κόκκινα αυγά , ζύμωσαν ζυμάρι για να φτιάξουν τσουρέκια , και μάλιστα στην μέση έβαλαν και ένα κόκκινο αυγό .
Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης και όταν ο Πάπα - Ηλίας έψαλε το τροπάριο σήμερον κρεμάται επί ξύλου ο εν ύδασι τηυν γην κρεμάσας ... , έβαλε στην θέση του τον εσταυρωμένο και οι γυναίκες τοποθέτησαν στεφάνια με λουλούδια επάνω στο σταυρό . Όταν τελείωσε η λειτουργία , οι γυναίκες του χωριού στόλισαν τον επιτάφιο , και έψαλαν την Ζωή εν τάφω , καθώς επίσης με λυπητερό σκοπό , έψαλαν το Σήμερα μαύρος ουρανός , Σήμερα μαύρη ημέρα ... , Κάθισαν σχεδόν όλη την νύκτα , και ξενύχτισαν τον νεκρό Ιησού .
Τήν Μεγάλη Παρασκευή το πρωϊ καθάρισαν τα μνήματα στο νεκροταφείο και αξιοποίησαν όσο το δυνατόν καλλίτερα το χώρο του νεκροταφείου . Ο παπα - Ηλίας έκανε λειτουργία , διάβασε τις ψυχές , και με θρησκευτικό συναίσθημα , μπορούμε να πούμε ότι επικοινωνούσαν όσοι ήσαν στο νεκροταφείο με τους δικούς τους ανθρώπους . Η Μεγάλη Παρασκευή θεωρείται ως ημέρα μεγάλου πένθους . Την ημέρα αυτή είναι γενική νηστεία για όλους , ακόμη και το λάδι νηστεύουνε .
Το βράδυ οι γυναίκες του συλλόγου γυναικών ΤΑΝΑΓΡΑΙΕΣ έψαλαν τα εγκώμια μαζί με τους ψάλτες .
Μετά την ακολουθία των εγκωμίων οι νέοι του χωριού πήραν στα χέρια τον επιτάφιο για να τον μεταφέρουν στις γειτονιές του χωριού . Ο κόσμος βγήκε έξω κρατώντας τα φαναράκια και με τις αναμένες λαμπάδες ακολουθούσε τον επιτάφιο , στούς κεντρικούς δρόμους του χωριού .
Μπροστά πήγαιναν τα εξαπτέρυγα και τα λάβαρα , μετά οι ψάλτες με τον παπα - Ηλία και τον επιτάφιο , και μετά ακολουθούσαν όλοι οι κάτοικοι του χωριού και οι επισκέπτες .
Στήν διάρκεια της μεταφοράς του επιταφίου έγιναν δύο - τρείς στάσεις που όχι μόνο οι ψάλτες , αλλά και όλος ο κόσμος έψελνε το Κύριε ελέησον , τρείς φορές .
Την γραφικότητα της πομπής του επιταφίου , την φαντασμαγορία και την ιερότητα της νυκτερινής πομπής είναι αδύνατον να την περιγράψει κανείς . Τα αμέτρητα ανναμένα φαναράκια , τα κεριά , το λιβάνι που έκαιγαν στις γειτονιές , η φωταγώγηση όλων των σπιτιών του χωριού και ο πένθιμος ήχος της καμπάνας προσδίδουν στην όλη πομπή μια θεϊκή ομορφιά .
Στο τέλος η πομπή κατέληξε στην εκκλησία και ο κόσμος πέρασε κάτω απο τον επιτάφιο και μπήκε μέσα στη εκκλησία .

Το Μεγάλο Σάββατο οι άνδρες ασχολούνται μα το σφάξιμο και την προετοιμασία του αρνιού . Αφού το περάσουν στην σούβλα το στερεώνουν όρθιο για να στεγνώσει .
Η νονά και ο νονός πηγαίνουν στα βαπτιστήρια τους λαμπάδα , και κουλούρι , δώρο για το Πάσχα .
Στις 11 η ώρα κτύπησε η καμπάνα του Αγίου Αντωνίου που καλούσε τους κατοίκους και τους επισκέπτες να έρθουν στο ναό για να γιορτάσουν την ανάσταση του Ιησού .
Το ένα μετά το άλλο τα σπίτια φεγγοβολούσαν , όλοι φορούσαν τα λαμπριάτικα ρούχα τους και πήγαιναν στην εκκλησία .

Μεγάλος ο συναγωνισμός για το ποιός θα πάρει το Άγιο φώς απο τον πάπα - Ηλία .
Στις 12 ακριβώς έξω στο προαύλιο της εκκλησίας ο παπα - Ηλίας με τους ψάλτες έψαλε το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.

Τα πυροτεχνήματα αστράφτουν στο ουρανό , και ο κόσμος ανταλάσει ευχές . Το φως της αναστάσεως πρέπει να πάει στο σπίτι . Με την φλόγα του κεριού , κάνουν ένα σταυρό και αφού ανάψουν το καντήλι απολαμβάνουν την μαγειρίτσα και άλλα πασχαλινά φαγητά .

Την Κυριακλή του πάσχα ξυπνούν πολύ πρωϊ για να ανάψουν φωτιά και να ψήσουν τα αρνιά .
Ενώ τα αρνιά σιγοψήνονται , όλοι οι κάτοικοι του χωριού διασκεδάζουν , τρώγοντας , πίνοντας , και ανταλλάσοντας ευχές από γειτονιά σε γειτονιά , τσουγκρίζοντας τα κόκκινα αυγά , χορεύντας δημοτικούς χορούς .

Παλαιότερα την ημέρα του πάσχα μετά την αγάπη ο κόσμος και ειδικότερα η νεολαία πήγαινε περίπατο πρός το απαγορευμένο και ( ήταν η μικρή και η μεγάλη βόλτα ) .
Στην πλατεία γινόταν τρικούβερτο γλέντι , και χορός , αφού πρώτα χόρευαν οι αρραβωνιασμένοι , ακολουθούσαν οι ελεύθερες κοπέλες για να εντυπωσιάσουν τους νέους του χωριού .

Τελειώνοντας να ευχηθούμε το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ σε όλους τους ορθοδόξους λαούς και του χρόνου να είμαστε καλά να ξαναγιορτάσουμε το Άγιο Πάσχα .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου