Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Προσκύνημα στη Ζωοδόχο Πηγή Δερβενοχωρίων

ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ ΔΕΡΒΕΝΟΧΩΡΙΩΝ . 

 Η Ιερά μονή Ζωοδόχος Πηγή των Δερβενοχωρίων ευρίσκεται 2 χιλιόμετρα βόρεια του χωριού Πύλη Θηβών ( Παλαιά ονομασία Δερβενοσάλεσι ) . Κτίστηκε σε μια πλαγιά με απέραντη θέα στο Βοιωτικό κάμπο και το Ευβοϊκό κόλπο τον 11ο και 12ο αιώνα .
 Η Μονή της Ζωοδόχου Πηγής , παρά την εγκατάλειψη και την ερήμωσή της εντυπωσιάζει και σήμερα τον επισκέπτη . Μέσα στο ορθογώνιο περίβολο , του οποίου οι τοίχοι διασώθηκαν αλλού αρχικοί και αλλού μεταγενέστεροι κατά την συνήθη τακτική της εποχής , υψώθηκε το καθολικό της Μονής και γύρω από αυτό τα κελιά των μοναχών .
 Στις 16 του Οκτώβρη του 2013 ημέρα Τετάρτη θελήσαμε και εμείς ( Μπάρμπα Γιάννης Καββάς από τον Άγιο θωμά και Δριχούτης Παναγιώτης από την Τανάγρα ) να τιμήσουμε την μνήμη των πεσόντων στην μάχη της Πύλης ,16 –10 – 1943 .
Αποφασίσαμε όμως προηγουμένως να επισκεφτούμε την εκκλησία , Ζωοδόχος Πηγή Δερβενοχωρίων που είναι κτισμένη τον 11ο και 12ο αιώνα και που ευρίσκεται στην Πύλη Θηβών . Αντικρίσαμε μια ωραία εκκλησία στην οποία είναι εμφανή τα σημάδια ακμής μιας άλλης εποχής.
Φεύγοντας μετά από την εκκλησία και πηγαίνοντας κατόπιν να τιμήσουμε και εμείς τους πεσόντες νεκρούς στην μάχη της Πύλης είδαμε να πραγματοποιείται μια ωραία εκδήλωση με θρησκευτικό και πατριωτικό συναίσθημα όπως αξίζει να σέβονται , να εκτιμούν , να διδάσκονται και να θυμούνται όχι μόνο οι κάτοικοι της Πύλης αλλά όλος ο κόσμος .
 Μπάρμπα Γιάννη του χρόνου να είμαστε καλά να ξαναπάμε .

 Δριχούτης Παναγιώτης Τανάγρα Θηβών .

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου