Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

O AΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΡΡΗΣ (ΚΩΤΣΟ ΒΟΓΓΛΗΣ)


Η καταγωγή του ήταν από την Μικρά Ασία, και συγκεκριμένα από το χωριό Βουρλά της Σμύρνης, κι ήταν το μικρότερο από τα έξι αδέρφια, πέντε αγόρια κι ένα κορίτσι, μιας οικογένειας κτηνοτρόφων. Φαίνεται πως είχαν προβλήματα με την τουρκική διοίκηση ,γιατί σε μια συμπλοκή σκότωσαν εάν τουρκικό απόσπασμα που εισέπραττε τους φόρους.
Μετά απ αυτό το γεγονός, ήταν αδύνατη η παραμονή της οικογένειας στην περιοχή. Ο πατέρας συμβούλεψε τα παιδιά να φύγουν και μαζί τους να πάρουν την αδερφή που τα όνομα της ήταν Πανωραία. Εκείνος θα έμενε πίσω μια κι ήταν πλέον γέρος και δεν μπορούσε να μετακινηθεί.
Δεν γνωρίζουμε αν κάποια από τα αδέρφια ήταν παντρεμένα ούτε τι απέγιναν μετά τον ερχομό τους στην Ελλάδα. Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως το ένα από τα αδέρφια σκοτώθηκε πολεμώντας στην Κρήτη κατά των τούρκων, κι ένα άλλο μαζί με την αδερφή εγκαταστάθηκε σε να χωριό της Βοιωτίας, κι αυτό είναι εικασία λόγω του γάμου της Πανωραίας με κάποιον που έφερε το όνομα Ρουστέμης, επίθετο που σήμερα συναντούμε στο χωριό Κλειδί της Βοιωτίας.
Ο Κωνσταντίνος ,ο μικρότερος αδερφός εγκαταστάθηκε στην Σαλαμίνα και δούλεψε βοσκός σε κάποιον κτηνοτρόφο. Λέγεται πως παντρεύτηκε στην Σαλαμίνα, αλλά και πως άνοιξε παρτίδες με αρματωλούς, πράγμα που τον έφερε σε σύγκρουση με την γυναίκα του, που πάνω σε μια λογομαχία σκότωσε κατά λάθος. Οι παραπληροφόρηση δίνει και παίρνει γύρω απ αυτό το γεγονός, γι αυτό δεν θα επεκταθούμε. Σε μια εποχή που μια τέτοια πράξη πληρωνόταν με αίμα , ο Κωνσταντίνος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Σαλαμίνα και να πάει στα Δερβενοχώρια , όπου ζούσε ο άλλος αδερφός του αλλά κι η αδερφή του. Δεν γνωρίζουμε αν δούλεψε κάπου, αλλά γνωρίζουμε ότι άμεσα προσκολλήθηκε στην ομάδα του αρματωλού Σκουρτανιώτη Θανάση Γάτση. Το επίθετο Βόγγλης το οφείλει στον ίδιο τον Σκουρτανιώτη που για να τον ξεχωρίσει από τον αδερφό του Κώστα επίσης, τον ονόμασε Κωτσοβόγγλη. Ήταν συνήθεια του Σκουρτανιώτη να δίνει παρατσούκλια στους συντρόφους του. Ήταν τολμηρός ως και ριψοκίνδυνος, άριστος χρήστης του σπαθιού, αλλά και ο καλύτερος από την ομάδα στο σημάδι, και το μίσος του για τους τούρκους ήταν τόσο μεγάλο που είχε γίνει ο φόβος κι ο τρόμος της τουρκικής διοίκησης της Χαλκίδας.
Πριν την επανάσταση, με τις επιδρομές που έκαναν οι δερβενοχωρίτες στα πεδινά τουρκοκρατούμενα χωριά ο Κωτσοβόγγλης έγινε θρύλος με τα κατορθώματά του.
Ακόμα και μέσα στην τουρκική διοίκηση κατάφερε να μπει και να σκοτώσει τον τούρκο διοικητή μαζί με όλη την φρουρά του, για να φέρει πίσω στα Δρβενοχώρια μια γυναίκα που οι τούρκοι είχαν αρπάξει σε μια επιδρομή τους στα Δερβενοχώρια.
Στα χρόνια της επανάστασης έλαβε μέρος σε πολλές μάχες μαζί με τον Σκουρτανιώτη αλλά κι αργότερα χωρίς αυτόν.
Λέγεται πως σε μια καταδίωξη από τους τούρκους, πολεμώντας με το σπαθί του, κατάφερε να ξεφύγει με σοβαρό τραύμα στον ώμο, πού
Για την προσφορά του στον αγώνα παρασημοφορήθηκε, και του αποδόθηκε τιμητικά ο βαθμός του ταγματάρχη. Αργότερα τάχθηκε κατά της κυβέρνησης Όθωνα ,και φυλακίστηκε,
όπου και πέθανε κάτω από σκληρά βασανιστήρια των ανθρώπων της κυβέρνησης.
Μετά τον θάνατό του ,η κυβέρνηση ζήτησε από την οικογένειά του και πήρε πίσω τα παράσημα που η πατρίδα του είχε αποδώσει.
Ο δήμος Θηβαίων προς τιμή του έδωσε τα όνομά του σ ένα ν από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Οι απόγονοί του από τον πρώτο του γάμο , ζουν σήμερα στο χωρίο Σκόυρτα, κι αυτοί από τον δεύτερο, ζουν στην πόλη της Θήβας.

Σημείωση: Όσα γράφτηκαν είναι αφηγήσεις ηλικιωμένων ,όπως έχουν μείνει στην μνήμη τους από τους δικούς τους γονείς και παππούδες. Εμείς , απλά προσπαθήσαμε να τα βάλουμε σε μια λογική σειρά και να τα αποδώσουμε ως ελάχιστο φόρο τιμής στον άγνωστο αγωνιστή.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την επιοίκια σας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου