Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ

Παρόλο που ο κεντρικός ναός στην Παραλία Αυλίδας είναι οι Άγιος Δημήτριος (που χτίστηκε την περίοδο 1930-1936), οι Δραμισέοι έχουν πολιούχο και προστάτη άγιο, τον Άγιο Παντελεήμονα. Η ιστορία ξεκινά πολύ παλιά, τότε που οι Δραμισέοι κατοικούσαν στο σημερινό «Παλιοχώρι» (παλαιό χωριό), μία πολύ γραφική περιοχή με υπέροχη θέα. Οι κάτοικοι τότε ασχολούνταν κυρίως με την κεραμοποιία και την αγγειοπλαστική, παίρνοντας τον πηλό από το ρέμα που υπήρχε εκεί. Στην περιοχή αυτή λοιπόν που κατοικούσαν μέχρι και τον 18ο -19ο αιώνα, βρίσκεται και το ξωκλήσι του αγίου Παντελεήμονα. Σύμφωνα με την παράδοση, ο ναός του αγίου Παντελεήμονα ήταν μία μικρή μοναστική κοινότητα και γύρω από αυτή είχε εγκατασταθεί ο συνοικισμός.
Πριν πολλά χρόνια ένας δυνατός σεισμός ισοπέδωσε όλη την περιοχή και όπως ήταν λογικό, ο ναός κατεδαφίστηκε. Μέσα στα συντρίμμια εγκλωβίστηκε και η καμπάνα η οποία, σύμφωνα με το θρύλο, δε βρέθηκε ποτέ . Σύμφωνα με την παράδοση, σε τακτά χρονικά διαστήματα κάτω από τα συντρίμμια ακουγόταν ο ήχος μια καμπάνας. Οι Δραμισέοι υπέθεσαν ότι ο άγιος θέλει να του ξαναχτίσουν τον ναό και έτσι έχτισαν πάλι την εκκλησία. Ο θρύλος αυτός φτάνει μέχρι τις μέρες μας όπου στις διηγήσεις των παππούδων μας μαθαίνουμε ότι όσοι έχουν «αθώα και αγνή ψυχή», ακούνε μέχρι και σήμερα την καμπάνα.
Το σημαντικότερο γεγονός όμως έγινε τότε που οι Τούρκοι κατακτητές ήρθαν με στόλο να καταλάβουν την περιοχή (στο σημείο αυτό πρέπει να διευκρινιστεί ότι ο θρύλος ποικίλει και μερικοί μιλούν για πειρατές που ήρθαν να λεηλατήσουν κι να αρπάξουν τις περιουσίες). Ήταν στις 26 Ιουλίου, όταν οι πιστοί στον εσπερινό του Αγίου Παντελεήμονα είδαν τα πλοία να πλησιάζουν στην ακτή (το σημείο που προσέγγιζαν τα πλοία είναι λίγο πριν τα παλιά ναυπηγία – περιοχή Μονολέζα) . Τότε έκαναν δέηση στον άγιο για να παρέμβει να σωθούν και «Ω του θαύματος», μετά από λίγο η ήρεμη θάλασσα μετατράπηκε σε μία τεράστια τρικυμία (Ταραμονή) που συνέτριψε μεταξύ τους και βύθισε όλα τα πλοία. Από το γεγονός αυτό η περιοχή εκεί (στα παλιά ναυπηγία) ονομάστηκε Ταραμονή.
Το επόμενο πρωί, η θάλασσα είχε ξεβράσει τα πτώματα στην ακτή (στην περιοχή Μονολέζα). Οι κάτοικοι συγκέντρωσαν τους νεκρούς και τους έθαψαν σε έναν ομαδικό τάφο στην περιοχή της Πούντας (η περιοχή αυτή ονομάζεται σήμερα «Μνήματα», εξαιτίας των τάφων).
Τα γεγονότα αυτά, μέσα από τις διηγήσεις και τους θρύλους φτάνουν μέχρι τις μέρες μας, και γοητεύουν όποιον τα ακούει. Δεν έχει μείνει τίποτα να μας θυμίζει αυτά τα χρόνια, αφού στην Ταραμονή χτίστηκαν ναυπηγία, τα «Μνήματα» δεν γνωρίζει κανείς που ακριβώς είναι, η εκκλησία του αγίου Παντελεήμονα έχει γκρεμιστεί και έχει ξαναχτιστεί τόσες φορές στη διάρκεια των αιώνων. Το μόνο που μένει είναι η παλιά εικόνα του αγίου που φυλάσσεται σήμερα στον Άγιο Δημήτριο και χρονολογείται από τον Μεσαίωνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου