Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ (1460-1821)

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ (1460-1821)

Εάν έθνος εν τω κόσμω δύναται να σεμνύεται της καταγωγής του , αναντιρρήτως τούτο είναι το Ελληνικόν .
(Ν .Σάθας)

Όταν κατέλαβαν την Θήβα οι Τούρκοι , άφησαν την κατωτάτη διοίκηση στους κοινοτάρχες όπως ήταν τούτες κατά το Βυζάντιο και την Φραγκοκρατία .
Τους κοινοτάρχες αυτούς τους έλεγαν Δημογέροντες και εκλέγονταν από τους Τουρκόφιλους περισσότερο για να κάνουν άνετα τις δουλειές τους . Η Θήβα ήταν πρωτεύουσα του Σαντζακίου η οποία μετά την κατάληψη της Ευβοίας μεταφέρθηκε στην Χαλκίδα , αυτά γινόντουσαν μέχρι το 1470 .
Η Βιομηχανία ιδιαίτερα των μεταξωτών εξακολουθούσε να είναι σε άνθηση , τα εργοστάσια είχαν και πάλι αναπτυχθεί και το Tούρκικο καθεστώς βοηθούσε με πάθος την εξέλιξη αυτή ώστε η Θήβα να θεωρείται η πλουσιότερη περιοχή στην περίοδο αυτή .
Έπειτα όμως από την παραχώρηση των πλουσίων χωραφιών σε Τούρκους αξιωματικούς , άρχισε η πτώση της οικονομίας , η κατάργηση της ιδιοκτησίας και φανερή πια η δουλεία .
Οι γεωργοί δεν μπορούσαν να αντέξουν στους φόρους και την καταπίεση, για αυτό κατέφυγαν στα γειτονικά χωριά , έτσι οι κάτοικοι της Αυλίδας κατέφυγαν στα Δερβενοχώρια αφού τα κτήματά τους δόθηκαν τιμάρια σε Τούρκους μεγιστάνες .
Τα Χάλια , το Βαθύ , το Γεραλή και το Δράμεσι ήταν τσιφλίκια μέχρι το 1890 . Τα γράμματα και γενικά η παιδεία ήταν ανύπαρκτα κατά την περίοδο αυτή και μόνο τα μοναστήρια παρέμειναν πηγή όπου μάθαιναν στοιχειώδη γράμματα τα Ελληνόπουλα .
Ο Σαγματάς , ο προφήτης Ηλίας (Τσάτσαρη) , η Πελαγία η Μακαριώτισσα , οι Ταξιάρχες και του Οσίου Σεραφείμ , ήταν τα μοναστήρια εκείνα πού μεγάλωσαν τα παιδιά της Βοιωτίας και τα προετοίμασαν πνευματικά για την μεγάλη Επανάσταση .
Έγιναν διάφορα κινήματα για απελευθέρωση , ιδιαίτερα κατά το 1780 , τότε με τον Ρώσσο Ορλώφ . Όλα όμως απέτυχαν , ξεχωρίζοντας μόνο την ναυτική παρουσία του Λάμπρου Κατσώνη .
Κατά το 1792 έπεσε χολέρα στη Θήβα και πολλοί Τούρκοι και Έλληνες απέθαναν ενώ οι περισσότεροι Θηβαίοι κατέφυγαν στα νησιά για να σωθούν . Επιφανής επισκέπτης στη πόλη των Θηβών ήταν ο Λόρδος Βύρων συνοδευόμενος από τον φίλο του Όμπχάουζ και αποκαρδιωμένος από το θέαμα που αντίκρισε αναφώνησε .

Όταν ξαναγεννηθούν οι Έλληνες της Σπάρτης
όταν οι Θηβαίοι βγάλουν έναν άλλον Επαμεινώνδα
τότε Ελλάδα μου θα ξαναλευτερωθείς .

Από το βιβλίο του κ . Αντωνίου Αθαν . Βασιλείου .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου