Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Η ΕΠΟΧΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ Α

Η ΕΠΟΧΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ Α

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

1863 – 1913 .

Τον Βασιλέα Γεώργιο τον Α ελθόντα εις την Ελλάδα ο λαός υπεδέχθη εν εξάλλω ενθουσιασμώ ως λυτρωτήν από των δεινών δεκατετραμήνου πολυτυρανίας .

Με δώρημα βαρύτατο τα νησιά του Ιονίου , ο Γεώργιος ο Α , έγινε με ενθουσιασμό δεκτός από τους διχασμένους Έλληνες , όταν δε με την απειλή παραιτήσεως εξανάγκασε τους πληρεξούσιους να ψηφίσουν σε δέκα ημέρες το Σύνταγμα , τούτο το έκανε εξαιρετικά δημοφιλή .
Με το πνεύμα αυτό , κάνει εκλογές στις 4 Μαίου του 1865 , κατά τις οποίες εξελέγησαν από την Θήβα ο Αναγνώστης Δημητρίου και ο Λουκάς Κατσίνας και το κράτος μπαίνει στην Κοινοβουλευτική ομαλότητα .
Ο Κουμουνδούρος αφού διαφώνησε με το στέμμα , παραιτήθηκε , αλλά κανείς δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες για Κυβέρνηση και καταλήγει στον Δ. Βούλγαρη , με εντολή διάλυσης της Βουλής .
Eκλογές έγιναν στις 21 Μαρτίου του 1868 οι οποίες με βία και νοθεία έβγαλαν βουλευτές τους Σπύρο Μήλιο , Ιωάννη Κλίμακα και Γ . Διαμάντη από την Θήβα .
Η Κυβέρνηση του Βούλγαρη ξεκίνησε ομαλά την διακυβέρνηση της χώρας όταν τελεσίγραφο της Τουρκίας εξευτελιστικό , ζητούσε να πάψει η ενίσχυση του αγώνα της Κρήτης .
Ο Βούλγαρης παραιτήθηκε και ο Ζαίμης που συγκρότησε Κυβέρνηση ήρθε σε συνδιαλλαγές με τους Τούρκους και έκανε έντιμες και γνήσιες εκλογές στις 16 Μαίου 1869 .
Η Θήβα έβγαλε βουλευτές τους Αν . Δημητρίου , Λουκά Κατσίνα , και Ι . Κλίμακα .
Τότε σπουδαίο γεγονός ανατάραξε την ησυχία που εξελίσσονταν οι συμμορία των Αρβανιτάκηδων .
Βλαχοποιμένες της Επαρχίας Θηβών , αιχμαλώτισαν ομάδα περιηγητών ανάμεσα στους οποίους ήταν και οι γραμματείς της Αγγλικής και Ιταλικής Πρεσβείας Έμβερτ και Βόυλ , η λαίδη Μουκάστερ , ο λόρδος Βίννερ και ο Άγγλος δικηγόρος Λόυδ με την γυναίκα του και την κόρη τους .
Επειδή είναι σπουδαίο το γεγονός αυτό θα μας απασχολήσει σε ξεχωριστό κεφάλαιο του βιβλίου μας .
Εκτός από το σύνταγμα του 1864 που αναφερθήκαμε και την Ένωση της Επτανήσου , σπουδαία γεγονότα της περιόδου του Γεωργίου είναι και το Λαυρεωτικό με τους εκβιασμούς των Σερπιέρη – Συγγρού και ο μεγάλος ξεσηκωμός της Κρήτης πού έμεινε στην Ιστορία σαν η Kρητική Επανάσταση και η εμφάνιση του μεγάλου εκείνου Ελευθερίου Βενιζέλου
Δεν θα παραβλέψουμε και την παρουσία του Χαρ . Τρικούπη και τον προσανατολισμό της Ελληνικής πολιτικής με την Δύση και την αποκοπή από την επιρροή της Ρωσίας πού είχε σαν προσάρτηση της Θεσσαλίας .
Με τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 έπειτα από την εγκατάλειψη των συμμάχων μας και την ήττα μας ξέσπασε μεγάλος Αντιβασιλικός αγώνας μεταξύ των Ελλήνων και αμέσως το Παλάτι άρχισε να προβάλλει την διαδοχή του Κωνσταντίνου με αποτέλεσμα την Επανάσταση του Ζορμπά στα 1909 , που ήταν ο αρχηγός της .
Σπουδαία τότε ζητήματα και συζητήσεις έγιναν για το Μακεδονικό , το Κρητικό και μεγάλη αντίδραση της Αυλής .
Ακολουθούν οι Α Βαλκανικοί Πόλεμοι κατά της Τουρκίας και οι σημαντικές νίκες της Ελλάδας , απελευθέρωση της Ηπείρου , μάχες στο Μπιζάνι και απελευθερώνονται τα Γιάννινα , η Κρήτη και η Σάμος .
Έπειτα στον Β βαλκανικό πόλεμο έχουμε την συμμαχία με τους Σέρβους και οι δύο πολεμούν κατά της Βουλγαρίας , την δολοφονία του Γεωργίου και την άνοδο του Κωνσταντίνου σαν Βασιλιά της Ελλάδας .
Τέλος να σημειώσουμε και την εκλογή του Ελευθερίου Βενιζέλου σαν Βουλευτή Βοιωτίας , όταν διωγμένος από την Κρήτη ήρθε εξόριστος στην Ελλάδα .
Τότε για να ευχαριστήσει τους Θηβαίους έκανε ομιλία από το μπαλκόνι του σημερινού Ξενοδοχείου Αβέρωφ , τότε ήταν του Αναγνώστη Δημητρίου . …..


Από το βιβλίο του Βασιλείου .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου