Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΜΟΝΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ 1844 – 1862

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΜΟΝΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ
1844 – 1862
Αμέσως μετά την υπογραφή του Συντάγματος γίνονται κανονικές εκλογές πια , εκλέγεται Εθνική Συνέλευση , που άρχισε να εργάζεται στις 8 του Νοέμβρη του 1843 .
Από τη Θήβα εξελέγησαν σαν αντιπρόσωποι , ο Σπύρο Μήλιος και ο Βασίλειος Θεαγένης και οι δύο στρατιωτικοί με παρουσία στην Επανάσταση του 1821 .
Τον Φεβρουάριο του 1844 συνεστήθη το Ελληνικό σχολείο στη Θήβα με πρώτο διδάσκαλο τον σοφό Κ .Ηλιάδη .Δεν πέρασε καιρός και ο Δ . Βούλγαρης διαγώνησε με τον Όθωνα και τούτος ανέθεσε την Πρωθυπουργία στον Ανδρέα Μιαούλη . Η Κυβέρνηση Μιαούλη ήταν σχετικά καλή με συμμετοχή του Αλ . Κουμουνδούρου , αλλά ο Βούλγαρης καθαρά αντιβασιλικός κατηγορεί την Κυβέρνηση και τους αυλικούς σαν όργανα των Αυστρο- Γερμανών . Τότε κατέφυγε σε εκλογές το 1859 και εκλέγηκαν από τη Θήβα οι Γ . ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ και ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ .
Η πολιτική αυτή του Όθωνα να διοικεί δικτακτορικά , ανάγκασε τους ντόπιους παράγοντες να βρεθούν αντιμέτωποι του και την Γαλλία και Αγγλία , να αποφασίσουν την εκθρόνησή του την οποία απέτυχαν στις 10 Οκτωβρίου 1862 . Με την αναίμακτη αποχώρηση του Όθωνα έχουμε ένα δεκατετράμηνο διάστημα , από 10 Οκτωβρίου 1862 – 1η Νοεμβρίου 1863 , αναρχίας , ακυβερνησίας και αστάθειας .
Ανέλαβε Επαναστατική Κυβέρνηση υπό τον Δ . Βούλγαρη και στις εκλογές για Εθνοσυνέλευση εκλέγονται πληρεξούσιοι οι Θηβαίοι Δ . Κλίμακας , Αλ . Κόλλιας , Λ . Κατσίνας και Β. Θεαγένης .
Σε πολλούς προσεφέρθη τότε το στέμμα της Ελλάδας , αλλά κανείς δεν δεχόταν το αμφίβολο τούτο φορτίο , για να βρεθεί τέλος ο Γεώργιος ο Α ο οποίος , με τις ευλογίες της Αγγλίας και Γαλλίας και αφού πέτυχε την παραχώρηση των νησιών του Ιονίου , ανέλαβε τις τύχες της Ελλάδας .
ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Αντωνίου Αθαν . Βασιλείου .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου