Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Η ΜΑΧΗ ΣΤΑ ΟΙΝΟΦΥΤΑ ΤΟ (457 Π .Χ)

Οι Σπαρτιάτες , όμως , καθόλου δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των Θηβαίων , γιατί μετά τη νίκη της Τανάγρας θα έπρεπε να μείνουν στην Βοιωτία για να εδραιώσουν εκεί την δύναμη των Θηβαίων . Εκείνοι, όμως , βιάστηκαν να συνάψουν τετράμηνες σπονδές με τους Αθηναίους και να φύγουν διαμέσου των Μεγάρων , αμέσως μόλις έμαθαν ότι ήταν ελεύθερος ο δρόμος του ισθμού . Αφού παρακολούθησαν την αναχώρηση των Σπαρτιατών , οι Αθηναίοι γρήγορα ετοιμάσθηκαν και αμέσως εισέβαλαν στην Βοιωτία, 62 ημέρες μετά την μάχη της Τανάγρας .
Στα Οινόφυτα ο στρατηγός Μυρωνίδης επετέθη στους Θηβαίους και στους λοιπούς Βοιωτούς οι οποίοι επειδή δεν περίμεναν αυτή την αναμέτρηση νικήθηκαν κατά κράτος . Η νίκη αυτή των Αθηναίων ανέτρεψε εκ βάθρων όλα τα σχέδια των Θηβαίων .Τα τείχη της Τανάγρας κατεδαφίστηκαν, ενώ ο Μυρωνίδης περιόδευσε σε όλες τις Βοιωτικές πόλεις. Τις ανεκήρηξε ελεύθερες και τις ανάγκασε να εγκαταλείψουν την συμμαχία με την Θήβα και να προσχωρήσουν στην συμμαχία των Αθηναίων εναντίων των Θηβών .
Έτσι, οι Αθηναίοι ανέτρεψαν κάθε τι που είχαν δημιουργήσει οι Σπαρτιάτες . Παντού κατέλυσαν τα αριστοκρατικά πολιτεύματα τα οποία είχαν εγκαταστήσει οι Σπαρτιάτες . Εγκαθίδρυσαν δημοκρατικά πολιτεύματα , εξόρισαν τους φίλους των Σπαρτιατών και όλους τους αριστοκρατικούς . Έτσι ενσωμάτωσαν με τον τρόπο αυτό βίαια στη συμμαχία τους όχι μόνο τους Βοιωτούς αλλά και τους Φωκείς και τους Οπούντιους Λοκρούς .

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Γ . Δ . ΤΣΕΒΑ Τόμος Πρώτος σελίδα 226 .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου