Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΤΑΝΑΓΡΑΣ ΤΟ 457 Π .Χ .

Μετά την μάχη στις Πλαταιές η Θήβα αφού ταπεινώθηκε απέβαλε για μεγάλο χρονικό διάστημα την ηγεμονία αυτών στην υπόλοιπη Βοιωτία . Οι καμένες και κατεστραμμένες από τους Πέρσες Πλαταιές και Θεσπιές ανοικοδομήθηκαν με την βοήθεια των Αθηναίων , και συνέχισαν την συμμαχία μαζί τους .
Την εξουσία στην Θήβα δεν την είχαν τότε οι ολιγαρχικοί , οι οποίοι αφού Μήδισαν (έγιναν Πέρσες ) έχασαν κάθε δύναμη . Αλλά όμως νέα φατριά , μια καινούργια παράταξη η οποία εργαζόταν για να αυξήσει την δύναμη των Θηβών σε τόσο μεγάλο βαθμό ώστε αυτή καθώς αναλαμβάνει την ηγεμονία των Βοιωτικών πόλεων ήταν ενάντια της προόδου των Αθηνών στην Στερεά Ελλάδα . Έτσι είχαν τα πράγματα οπότε έστειλαν στρατό οι Σπαρτιάτες για να βοηθήσει τους Δελφούς πού πολεμούσαν εναντίων των Φωκέων . Οι Σπαρτιάτες αφού νίκησαν τους Φωκείς και θέλοντας να επιστρέψουν στην Σπάρτη , βρήκαν τον Κρισαίο κόλπο κατειλημμένο από τους Αθηναίους , καθώς και τις περάσματα του Κιθαιρώνα και της Μεγαρίδας . Έτσι αναγκάστηκαν να μείνουν στην Βοιωτία μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση και σκέφτονταν ποιος θα ήταν ο ποιος σίγουρος τρόπος για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους . Μένοντας στην Βοιωτία , αποφάσισαν να βοηθήσουν τους Θηβαίους να αποκτήσουν πάλι την ηγεμονία των Βοιωτικών πόλεων ώστε να τους αντιτάσσουν μελλοντικά στους Αθηναίους .
Αφού στρατοπέδευσαν στην Τανάγρα , προστάτευαν τους Θηβαίους οι οποίοι τότε μεγάλωναν το περίβολο της πόλης τους , δηλαδή τα εξωτερικά τείχη των Θηβών , και ανάγκασαν τις Βοιωτικές πόλεις να υποταχθούν σε αυτούς (1) .
Οι Αθηναίοι αφού έμαθαν αυτά και τις συνεννοήσεις αυτών με τους αριστοκρατικούς στην Αθήνα , σχεδιάζοντας την καταστροφή της Δημοκρατίας ,εισέβαλαν με όλο το λαό στην Βοιωτία , με την βοήθεια 1000 Αργείων και άλλων συμμάχων , συγκεντρώνοντας 14.000 άνδρες και από ισχυρό σώμα Θεσσαλών ιππέων .
Οι Σπαρτιάτες μαζί με τους Θηβαίους παραταγμένοι στην κοιλάδα του Ασωπού ποταμού , πριν την Τανάγρα περίμεναν τους Αθηναίους . Εκεί έγινε μεγάλη μάχη , δυνατή και πεισματώδης που σε ένα ψηλό μέρος , αντιμετώπισαν η μία την άλλη . (Η Αθήνα και η Σπάρτη ).
Η μάχη για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν αμφίρροπη .
Κρίθηκε όμως τελικά , μετά την λιποταξία των Θεσσαλών ιππέων , υπέρ των Σπαρτιατών και των Θηβαίων . Με την νίκη αυτή οι Λακεδαιμόνιοι προσφέρουν στο ναό του Ολυμπίου Διός μια χρυσή ασπίδα με το ακόλουθο επίγραμμα .

Ναός μέν φιάλαν χρυσέαν έχει , εκ δε Τανάγρας
τοί Λακεδαιμόνιοι συμμαχία τ’ ανέθεν
δώρον απ’ Αργείων και Αθαναίων και Ιώνων ,
Τάν δεκάταν νίκας είνεκα τω πολέμω (Παυσ . Ηλ. Α. V. 10-4)

Ο ναός έχει χρυσή πηγή , από την συμμαχία της Τανάγρας οι Λακεδαιμόνιοι προσφέροντας δώρο από Αργείους Αθηναίους και Ίωνες εξ αιτίας της νίκης στο πόλεμο .

Εις την μάχη αυτή ήρθε να συμμετάσχει και ο εξόριστος Κίμωνας που βρισκόταν στην εξορία . Επειδή όμως η βουλή των 500 των Αθηναίων δεν του το επέτρεψε να συμμετάσχει , αυτός αφού έφυγε έβαλε τους φίλους του να ορκιστούν να πολεμήσουν με ανδρεία και να διαψεύσουν με την στάση τους την υποψία του λακωνισμού . Αυτοί αφού πήραν την πανοπλία του αγωνίσθηκαν με τέτοια αυτοθυσία , ώστε όλοι , 100 περίπου , βρήκαν ηρωικό θάνατο .

(1) Διόδωρος Σικελιώτης , 11.81. Κούρτιος , τόμ. Β΄, σελ. 548.
Από το βιβλίο του Γ . Δ . ΤΣΕΒΑ Τόμος Πρώτος σελίδα 224 .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου